Ce trebuie sa stim despre rezistenta microbilor la antibiotice

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, April 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cercetatori din intreaga tara au inceput la Timisoara cautarea solutiilor care sa faca bacteriile mai putin rezistente in fata antibioticelor.  Specialistii avanseaza informatii ingrijoratoare: pana in 2050 niciun antibiotic nu va mai avea efect nici macar asupra unei infectii banale, daca medicamentele vor continua sa fie consumate in actualul ritm. tara noastra se afla in top 5 la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste consumul de antibiotic, iar asta creste rezistenta in fata bacteriilor.

Romania vor cauta in urmatorii 2 ani si jumatate solutii care sa reduca rezistenta bacteriilor la produsele antimicrobiene si timpul necesar pentru identificarea lor in diverse medii. in medicina actuala, exista laboratoare care pot sa dea un raspuns intre cateva ore si maximum 3 zile.

"Sa reducem cu cat mai mult posibil in care un specialist, un medic, poate sa spuna despre ce tip de infectie este vorba, ce tip de bacterie avem si mai ales la ce preparat antimicrobian, acea bacterie ramane sensibila.  Sa putem sa oferim un raspuns aproape instantaneu", a declarat Ioan Hutu, coordonator al proiectului.

Automedicamentatia si prezenta antibioticelor in toate mediile, de la sol si pana la mancare, au determinat o super rezistenta a bacteriilor la tratamente. Specialistii atrag atentia ca in viitorul nu foarte indepartat, actualele produse antimicrobiene, de la antibiotice pana la dezinfectanti, s-ar putea transforma in... apa de ploaie.

"Statisticile oficiale estimeaza ca prin 2050, in 32 de ani, numarul persoanelor care vor deceda din cauza ineficientei tratamentelor in medicina umana, va depasi numarul persoanelor care vor muri de cancer. Se estimeaza pierderi anuale de 10 milioane de oameni la nivelul intregului mapamond", a declarat Ioan Hutu, coordonator al proiectului.

in urmatoarele 30 de luni, la Timisoara, biologi, microbiologi, statisticieni, medici si cercetatori vor face teste pe bacteriile cunoscute in mediu si vor incerca sa gaseasca metode noi care sa le tina sub control.

 "Ne confruntam tot mai des cu tulpini multirezistente care acum cativa ani nu dezvoltau rezistenta respectiva care acum sunt tot mai rezistente din cauza utilizarii irationale a unor antibiotice", a declarat Emeric Toth, microbiolog.

Autoritatile din Romania nu au fost preocupate de acest domeniu. Tocmai de aceea, tara noastra este amplasata pe harta rosie a lumii.

"Nu exista studii reale, practic in Romania nu poti sa spui ca exista experienta nationala. Fiecare medic are experienta lui care nu a fost legata si prezentata la acest nivel. Parte din alergiile la medicament, la antibiotic sunt din cauza ca pacientii mananca alimente care sunt infestate cu antibiotice", a spus prof.dr. Carmen Panaitescu, cercetator Oncogen.

Programul de cercetare coordonat de Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara este finantat cu 5 milioane de lei de Ministerul Educatiei.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stim despre rezistenta microbilor la antibiotice