Ce trebuie sa stim despre fructele de vara

Posted by Alin Marinescu on Friday, July 20, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Prin excelenta sezonul fructelor, vara ne ofera posibilitatea de a ne face plinul cu vitamine naturale. Nutrientii din alimentele proaspete au o biodisponibilitate ridicata si nu dau reactiile adverse intalnite uneori in cazul suplimentelor de sinteza. Nectarine si papaya pentru imunitate puternica. Fructele de sezon sunt excelente pentru energizarea organismului si aportul de vitamine si minerale care sustin sistemul imunitar. Aceste super-alimente contin antioxidanti si substante antiinflamatorii care ajuta la protejarea corpului de infectiile cu diferiti agenti patogeni. Cea mai buna metoda de a te pune la adapost de acestea este sa mananci cat mai multe fructe care contin caroten, adica au culoarea portocalie: mango, papaya, caise, piersici, nectarine. 

Carotenul se transforma in organism in vitamina A, indispensabila bunei functionari a sistemului imunitar. Bine de stiut. Bogat in nutrienti si sarac in calorii, pepenele ajuta la fortifierea sistemului imunitar datorita glutationului pe care il contine. Zmeura impotriva infectiilor. si antocianinele din zmeura controleaza nivelul de bacterii si ciuperci din organism, impiedicand aparitia infectiilor. Ele sunt bogate si in acid elagic, un protector natural al membranelor celulare. Contin mangan, vitamina C si fibre, fiind adevarate suplimente de minerale si vitamine naturale. Bine de stiut! Zmeura, afinele si capsunile ofera cea mai mare protectie anticancer. La fel de utile se dovedesc citricele, bogate in vitamina C. 

Afine contra radicalilor liberi. Renumite pentru capacitatea antioxidanta ridicata, afinele contin si vitamina C pentru intarirea sistemului imunitar, dar si alti compusi anticancerigeni. Studiile au aratat ca nivelul crescut de antocianine, fitonutrienti care le imprima culoarea albastru inchis, incetineste procesul de imbatranire, ofera protectie cardiovasculara si imbunatateste memoria. 
Bine de stiut! O ceasca de afine contine 80 de calorii. De aceea, afinele sunt recomandate in curele de slabire.

Mere pentru o inima sanatoasa. “Un mar pe zi tine doctorul la distanta” este mai mult decat o zicala. Un studiu olandez realizat pe 20.000 de persoane cu varsta medie de 41 de ani pe o perioada de zece ani a aratat ca cei care au consumat fructe cu pulpa alba au avut un risc de accident vascular cerebral cu 52% mai mic. Un motiv suficient sa dam o sansa banalelor mere si pere! Kiwi are efect protector asupra sistemului cardiovascular, iar luteina este responsabila de efectul hipotensor al acestor fructe. Daca esti usor hipertensiv, merita sa consumi cat mai des aceste fructe pentru ca sunt un remediu natural, fara efecte adverse!

Ceva dulce ne ridica imediat moralul si cati dintre noi nu isi trateaza tristetea sau lipsa de chef cu cateva bucatele de ciocolata sau cu o prajitura? Studiile au aratat ca dulciurile au capacitatea de a controla fluctuatiile de moral, dar daca esti la dieta si dulciurile procesate ies din calcul, inlocuieste-le cu o combinatie de pepene galben si rosu si banane coapte. Toate sunt bogate in mangan, oligoelement esential in mentinerea starii de bine si a unei atitudini optimiste.

Cei predispusi la depresie sau cu probleme de somn au numai de castigat daca mananca alimente bogate in triptofan: afine, kiwi, merisoare, prune. in organism, acesta se transforma in serotonina, hormonul fericirii. Piersicile alunga oboseala
stiai ca piersicile sunt considerate antidepresive naturale? Asta se datoreaza cotinutului mare de vitamine si minerale: betacaroten, vitaminele B1, B2, C si PP, potasiu, sodiu, cupru, calciu si magneziu. Piersicile sunt recomandate convalescentilor si persoanelor care sufera de oboseala cronica, dar si celor cu deficiente hpatice si digestive sau celor care sufera de litiaza urinara. Vitaminele si mineralele din compozitia lor sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului sistemului nervos, dar si pentru intarirea imunitatii.

Bine de stiut! Pentru mai multa energie, consuma fructe care scad aciditatea: banane, caise, ananas, coacaze negre, kiwi. Pere contra stresului. Actiunea antistres a perelor se datoreaza continutului de vitamine din grupa B-urilor, fosforului, potasiului si calciului. De aceea, perele sunt recomandate ca adjuvant in tratamentul stresului cronic, asteniei, anemiei si gutei. Perele au si un excelent efect remineralizant, diuretic, depurativ si laxativ. Vitaminele (A, B1, B2, B9, C si E) stimuleaza sistemul imunitar, fibrele continute ajuta la mentinerea greutatii si a colesterolului in limite normale, iar faptul ca sunt usor digerabile le recomanda persoanelor cu afectiuni digestive.

Bine de stiut! Uscate, perele sunt bogate in taninuri, substante cu efect astringent, indicate in prevenirea tulburarilor intestinale. Caise si piersici pentru un bronz superb. Un studiu realizat la o universitate britanica arata ca in patru saptamani in care consumi cele cinci portii de fructe si legume crude recomandate de nutritionisti se imbunatateste semnificativ aspectul pielii. Opteaza pentru rosii, caise, pepene verde si piersici, iar pielea ta va fi pregatita pentru un bronz perfect, datorita continutului de licopen.

Fructe de padure contra ridurilor. Piele uscata, unghii casante, par fragil? Ai nevoie de vitamina C! Aceasta este cel mai bine valorificata de organism daca este luata din surse naturale, cum sunt fructele si legumele crude. Vitamina C are un puternic efect antioxidant, neutralizand radicalii liberi care se formeaza in organism din cauza alimentatiei dezechilibrate, a stresului si a toxinelor din mediu. Bogate in vitamina C sunt merele, macesele, citricele, fructele de padure, citricele si kiwi. Radicalii liberi sunt responsabili, printre altele, de aparitia ridurilor. Datorita efectului lor antioxidant, fructele protejeaza pielea si furnizeaza nutrientii necesari repararii fibrelor de colagen distruse. Fructele de padure sunt cele mai eficiente in combaterea ridurilor: afine, mure, zmeura, fragi si capsuni.

Mango si ananas pentru o piele fara cusur. Caisele, piersicile, mango, ananasul, fructe cu pulpa galben-portocalie ajuta la tratarea acneei juvenile, dar si la cea care apare la persoanele mature. Explicatia? Carotenul este transformat in organism in vitamina A, care vindeca si netezeste pielea. Vitamina A lucreaza foarte bine in echipa cu vitamina E, care se gaseste in alunele de padure si in arahide.

Bine de stiut! Probleme digestive? Mananca ananas! Bromelaina din ananas ajuta digestia si descompune proteinele. Smochinele si prunele, aliatele siluetei. Vrei sa dai rapid jos cateva kilograme inainte sa pleci in concediu? infometarea nu este o optiune, dar eviti si fructele pentru ca sunt dulci si ingrasa… Daca iti plac fructele nu ai de ce sa nu le consumi pe saturate! Smochinele crude, prunele si corcodusele au un continut ridicat de fibre, ajutand la mentinerea senzatiei de satietate. De asemenea, stimuleaza digestia pentru ca sunt surse de enzime digestive. si nu in ultimul rand, au un continut ridicat de vitamine din grupa B-urilor, esentiale pentru sistemul nervos.

Bine de stiut! Antocianinele din cirese au efect antioxidant si antiinflamator. Ele ajuta organismul la reinnoirea tesutului conjunctiv. Rezultatul? Pielea nu iti pierde elasticitatea si fermitatea, problema cu care se confrunta multe persoane in urma unei cure de slabire.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stim despre fructele de vara