Ce trebuie sa stim despre deficitul de iod din organism

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 23, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru radiografie tiroida

Cea mai importanta tulburare ce apare in orga­nism atunci cand avem prea putin iod este hipoti­roidismul, o afectiune care se manifesta la aproxi­mativ 4% dintre adulti, dar cu o certa tendinta de crestere. Simptomele hipotiroidismului produs de defici­enta de iod sunt: oboseala extrema, inceti­neala proceselor mentale, de­presia usoara, cresterea in greutate si aparitia asa nu­mitei guse, scaderea temperaturii corpului si sen­zatia de frig. 

La copii, deficitul de iod are efectele cele mai dramatice, pentru ca le afecteaza grav dezvoltarea intelectuala, facandu-i sa memoreze greu, sa aiba o viteza de asociere si deductie slaba, dandu-le ince­tineala in gandire, dar si o coordo­na­re motorie defi­citara. Nu in ultimul rand, defi­citul de iod afecteaza maturi­zarea sexuala, iar la femeile adulte, in ab­senta acestui element, apar ciclurile anovulatorii si infer­tilitatea. 

Lipsa de iod mai cres­te riscul de tiroidita autoimuna si riscul de cancer tiroidian, dar unii cercetatori considera ca lipsa de iod mareste si incidenta cancerului de prostata, mamar, de col uterin si ovarian. In timpul sarcinii, deficitul de iod aduce dupa sine riscuri pentru ma­ma si copil deopotriva. Mamele risca pusee de hi­per­tensiune, iar la copil se va dezvolta incomplet sistemul nervos central, deficitul extrem de iod con­ducand la aparitia asa-numitului creti­nism.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stim despre deficitul de iod din organism