Ce trebuie sa stim despre autism

Posted by Alin Marinescu on Thursday, February 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare. 

Aceste tulburari prezinta o larga varietate de manifestari, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalitati de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Cauzele specifice sunt inca necunoscute. 

Persoana care prezinta tulburari pervazive de dezvoltare de­monstreaza dificultati in mai multe arii de dezvoltare si nu doar in  anumite segmente specifice, iar efectele produse de dificultatile dintr-o anumita arie au efecte negative asupra dezvoltarii altor zone, rezultatul fiind un grup complex de caracteristici si trasaturi.

Autismul este prezent inca de la nastere si se pastreaza pe durata intregii vietii. Poate avea doua tipuri de debut:

autismul poate fi observat inca din primul an de viata;
autismul se instaleaza in jurul varstei de 2-3 ani, iar copilul, care pana la aceasta varsta a avut o evolutie normala, pierde achizitiile (cognitive, de socializare, comunicare) si incep sa manifeste si comportamente repetitive si autostimulari.  
Copilul cu autism poate avea urmatoarele caracteristici:

nu raspunde la nume sau la solicitarile adultului (decat cand “vrea”) si pare ca nu aude sau nu intelege ceea ce i se cere;
nu se uita unde i se arata si nu se uita la adult daca vrea ceva de la el,
desi poate tolera alti copii in jurul sau, si chiar poate fi bucuros de prezenta lor, nu interactioneaza efectiv cu copiii;
protesteaza in momentul in care i se cere ceva si se insista pentru primirea unui raspuns;
jocul ii este marcat de un caracter stereotip (foloseste obiectele sau jucariile mereu in acelasi fel, de exemplu: le inchide/deschide, bate cu obiectele in anumite locuri, le invarte etc ), ori nu este atras de jucarii ci mai degraba de sticle goale, sfori, pungi etc.;
nu foloseste obiectele in scopul lor uzual (le linge, le scutura, plimba sticle pe care le umple si le goleste etc);
prezinta tulburari senzoriale manifestate uneori prin nevoia de a atinge orice, de a linge, de a pipai, iar alte ori prin refuzul de a intra in contact cu anumite texturi, de a gusta anumite alimente etc;
poate avea comportamente stereotipe: insira si aliniaza obiecte, se invarte ori flutura mainile sau obiecte mici etc..
poate prezenta probleme de alimentatie, si probleme ale somnului;
nu doreste sau nu poate sa foloseasca cuvinte cu sens de comunicare;
merge pe varfuri, ori are miscari bizare are mainilor si ale corpului;
ecolalizeaza (repeta la nesfarsit sunete, cuvinte, reclame tv etc).
Copilul cu autism introdus intr-un program de terapie intensiv inaintea varstei de 3 ani are sanse foarte mari sa recupereze intarzierile in dezvoltare si sa isi formeze abilitati si comportamente adecvate social. Terapia care si-a dovedit eficacitatea in recuperarea copiilor cu autism este terapia comportamentala aplicata, ABA.

Cercetarile au aratat ca pana la 49% dintre copiii inclusi in programe de interventie timpurii si intensive (intre 15 si 40 de ore saptamanal) ajung sa fie independenti si sa faca progrese astfel incat comportamentele autiste sa devina putin sesizabile. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stim despre autism