Ce trebuie sa stii despre ulcerul peptic

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 4, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ulcerul peptic

Ulcerul care survine in peretele stomacului se numeste ulcer gastric. Cand ulcerul se formeraza in partea de sus a intestinului subtire sau duoden acesta imprumuta denumirea de ulcer duodenal.

Peretele stomacului sau membrana sa il protejeaza de acizi si enzimele digestive si are la baza celule speciale, chimicale si mucus. Daca ulcerul perforeaza peretele, acesta poate fi distrus de catre enzimele si substantele corozive. Daca ulcerul este mic, rana nu este foarte urata, atunci s-ar putea sa existe cateva simptome, iar rana se poate vindeca in timp. Daca schimbam datele problemei, respectiv ulcerul are un stadium avansat, iar rana este mare, atunci durerea poate fi crunta si se poate vorbi si despre sangerari.

Cazurile de ulcer peptic sunt frecvente. In Statele Unite se inregistreaza an de an 500.000 de mii de bolnavi. 
Procentajul de americani care pot dezvolta ulcer peptic, de-a lungul vietii, este de 10%.
Ulcerul poate sa survina la orice varsta, dar exista o predispozitie pentru persoanele invarsta. Daca am face o comparatie intre ulcerul duodenal si cel gastric am observa, ca cel de-al doilea se instaleaza mai repede decat primul.

Daca pana mai acum ceva timp se zvonea ca ulcerul loveste doar in randul barbatilor, ei bine studiile arata, ca atat femeile cat si barbatii sufera de de aceasta boala. Se pare ca ulcerul nu tine nici de varsta si nici de sex.

Cauzele
Din nefericire nu se cunosc cauzele exacte. Se pare ca declansarea ulcerului ar fi datorata infectarii cu Helicobacter pilori. De fapt, se crede ca aceasta bacterie este raspunzatoare pentru aparitia ulcerului peptic. Studiile arata un procentaj de la 70% pana la 90%. Doar 20% din oamenii care sunt infectati cu Helicobacter pilori dezvolta ulcer peptic.

Infectarea cu Helicobacter dauneaza echilibrului stabilit intre raul provocat de acizii gastrici si protectia naturala a organismului. De fapt ce se intampla? Cand peretele stomacului nu mai face fata pericolului reprezentat aici de acizii digestivi, atunci apare ulcerul, intr-o forma sau alta.

O alta cauza a aparitiei ulcerului peptidic este consumul de medicamente nonsteroidale, antiinflamatoare gen aspirina. De fapt aceste medicamente subrezesc peretele stomacului, care se interpune intre organism si acizii digestivi.

Alte medicamente care pot provoca ulcer sunt acelea administrate in tratamentul pentru osteoporoza. 
Din cate se observa ambele tipuri de ulcer(duodenal si gastric) incep in familii. Un caz de ulcer in familie creste riscul de aparitie a acestei boli pentru restul membrilor.

Tigarile afecteaza bariera protectoare a organismului impotriva ulcerului, iata un alt factor nociv pe care trebuie sa-l elimini daca vrei sa-ti aperi organismul de aceasta afectiune.

Alcoolul in organism stimuleaza secretia de acizi digestivi, ceea ce afecteaza peretele stomacului.

In ciuda convingerilor unor persoane, mancarurile picante si stresul nu cresc riscul de producere a ulcerului.

Simptomele 
Persoanele care sufera de ulcer se plang de arsuri la stomac si dureri infioratoare in partea de sus a abdomenului. De obicei aceste simptome apar numai cand, stomacul este gol si devin si mai suparatoare in timpul noptii ori al mersului.

Cu toate acestea durerea pe care o resimt unele persoane este mai mare atunci cand, mananca. 
Alte simptome pot fi: greata, voma, lipsa apetitului, senzatia de stomac umflat si pierdere in greutate. Daca se tine un regim atunci se pot evita simptomele si neplacerile cauzate de acestea. Un prim pas este scoatea din meniu a alimentelor picante sau care au mult acid in compozitie(gen fructele).

Ceea ce trebuie sa stii este faptul ca, de fiecare data cand ulcerul avanseaza simptomele sunt mai puternice sau pot creste atunci cand, vorbim de mai multe forme de ulcer.

Unele persoane care prezinta simptome usoare nu au dureri deloc.

In cazurile grave rana poate sangera sau sa se extinda adanc in peretele stomacului sau intestinului. Situatia in care ulcerul este avansat, se poate vorbi de o rana adanca care sangereaza, atunci tratamentul poate dura si este nevoie de multa rabdare. 
Se poate ajunge pana la situatii in care bolnavul sa vomite cu sange, coloratia acesteia fiind rosie sau neagra sau asemeni nuantei zatului de cafea.
Chiar si scaunul poate prezenta sange, nuanta fiind neagra ori maro.

Situatia se complica daca ulcerul nu este tratat si acesta continua sa evolueze, adica rana de pe peretele stomacului ori intestinului se extinde distrugandu-se de tot membrana si in acest caz putem vorbi de peritonita.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stii despre ulcerul peptic