Ce trebuie sa stii despre mult-laudata dieta mediteraneana

Posted by Alin Marinescu on Thursday, January 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dieta mediteraneana

Persoanele in varsta care urmeaza o dieta mediteraneana au mai multe sanse sa nu fie afectate de dementa, arata o cercetare publicata in jurnalul medical „Neurology“ al Academiei Americane de Neurologie, scrie Science Daily. Cercetarea s-a bazat pe coectarea de informatii de la aproape 1.000 de persoane neafectate de dementa. Dintre acestea, 562, cu varste de circa 73 de ani, au trecut printr-un test de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) cu ajutorul caruia creierele le-au fost scanate. S-a masurat astfel volumul total al acestui organ, dar si cel al materiei cenusii si grosimea cortexului — invelisul exterior al creierului. 

Din acest grup, 401 persoane au revenit pentru o analiza RMN trei ani mai tarziu, la varsta de circa 76 de ani. Au fost efectuate aceleasi masuratori care au fost ulterior comparate cu modul in care aceste persoane urmau principiile dietei mediteraneene. Dieta mediteraneana presupune consumul cu preponderenta de fructe, legume, ulei de masline, boabe si cereale precum graul si orezul, cantitati moderate de peste, lactate si vin si o proportie limitata de carne rosie si pui. 

Oamenii de stiinta au observat ca participantii care nu au fost foarte fideli acestei diete au prezentat un risc mai mare de a pierde din masa totala a creierului pe parcursul celor trei ani de studiu in comparatie cu cei care au urmat cu constiinciozitate acest tip de alimentatie. Diferentele de dieta au explicat 0,5% din variatia volumului total, potrivit aceleiasi surse. 

„Pe masura ce imbatranim, creierul se micsoreaza si pierdem celule nervoase, ceea ce poate afecta invatarea si memoria“, sustine autoarea cercetarii, Michelle Luciano, din cadrul Universitatii Edinburgh din Scotia. „Acest studiu aduce dovada ca dieta mediteraneana are un impact pozitiv asupra sanatatii creierului“, arata aceasta. 

Cercetatorii mentioneaza ca in urma studiului nu s-a observat nici o relatie intre volumul materiei cenusii sau a grosimii cortexului cerebral si dieta mediteraneana. De asemenea, oamenii de stiinta nu au identificat schimbari asupra creierului determinate de consumul de peste si de alte tipuri de carne, lucru ce contrazice studiile precedente. Michelle Luciano a notat ca in cadrul cercetarilor anterioare s-au luat in calcul masuratorile efectuate asupra creierului numai la un anumit moment, in timp ce studiul sau a urmarit subiectii o perioada mai lunga. „In cercetarea noastra, obiceiurile alimentare au fost luate in calcul inainte de masurarea volumului creierului, ceea ce subliniaza faptul ca dieta poate oferi creierului o protectie pe termen lung“, sustine Luciano care precizeaza insa ca este nevoie de mai multe cercetari in domeniu.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stii despre mult-laudata dieta mediteraneana