Ce trebuie sa stii despre medicamente

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru medicamente

Este greu de imaginat cum ar fi viata noastra fara medicamente. Vitale pentru tratamentele bolilor cronice, acestea sunt necesare si in numeroase probleme de sanatate acute. Indiferent pentru ce urmezi terapii medicamentoase, retine ca acestea au efecte adverse si ca pot face mai mult rau decat bine atunci cand nu tii cont de unele aspecte. Incepand de la primele doftorii prescrise in secolul al XVIII-lea bolnavilor din spitale si pana la medicamentele inovatoare din zilele noastre, s-au facut progrese remarcabile in industria farmaceutica.

Medicamentele sunt, asa cum stim, substante sub diverse forme de prezentare (comprimate, siropuri, picaturi etc.), care sunt folosite pentru a trata sau ameliora o boala ori un simptom. In vreme ce primele doftorii aveau la baza plante medicinale sau compusi de origine minerala sau animala, la sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput sa se dezvolte industria farmaceutica. Initial, existau in jur de 20 de molecule de sinteza, pentru ca numarul acestora sa creasca simtitor.

Procesul de fabricare a unui medicament este complex, dar si costisitor pentru compania producatoare. Astfel, inainte de a fi puse pe piata, medicamentele sunt studiate atent de o echipa de specialisti, ale caror cercetari se concentreaza pe gasirea celei mai bune formule. Pot trece si 10-15 ani de la gasirea acestei formule si pana cand un medicament este produs si distribuit in farmacii.

Alte 2 etape importante in traseul unui medicament sunt obtinerea unui brevet care ofera dreptul de proprietate asupra inventiei si studiile clinice, prin care se verifica eficienta unui produs farmaceutic, precum si efectele sale secundare. In componenta oricarui medicament intra una sau mai multe substante active, care dau efectul terapeutic. La acestea se adauga si alti compusi, care le intensifica actiunea sau le atenueaza efectele adverse, precum si excipienti (completeaza gustul sau forma), conservanti, stabilizanti si antiagreganti. 

Pentru ca pot avea efecte adverse grave daca sunt administrate incorect, unele medicamente se iau doar pe baza de reteta. Printre acestea, se numara antibioticele, somniferele si tranchilizantele. Altele se pot cumpara si fara o prescriptie medicala. Este vorba despre medicamentele OTC (Over the Counter), cele mai frecvente din aceasta categorie fiind cele pentru tratarea simptomelor alergiilor sau ale racelilor (care scad febra sau care combat tusea), antiacidele, antidiareicele, laxativele, suplimentele alimentare (vitamine, minerale), antiinflamatoarele si analgezicele. De asemenea, se pot lua fara reteta si medicamente indicate pentru buna functionare a sistemului cardiovascular si respirator. Cu toate ca se elibereaza fara reteta, aceste medicamente pot avea reactii adverse, pe care cel care le ia trebuie sa le cunoasca.

Un medicament generic este echivalentul terapeutic al celui original, al carui brevet a expirat. Produsul generic are aceleasi asemanari cu medicamentul de baza in ceea ce priveste eficacitatea, modul de administrare, siguranta si substanta activa. In plus, prezinta si avantajul pretului, putand fi mai ieftin cu pana la 90% fata de produsul original.
Costul mai mic este justificat prin faptul ca nu se mai investesc bani in cercetare, ci doar in studii de bioechivalenta (produsul generic si cel original au aceeasi disponibilitate a substantei active in organism in momentul in care medicamentul e administrat in aceeasi doza). Denumirea chimica internationala (DCI) este numele stiintific al compusilor medicamentosi, iar cea comerciala este numele inregistrat si patentat de compania farmaceutica pentru un produs.

sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stii despre medicamente