Ce trebuie sa stii despre interactiunile dintre medicamente

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru medicamente

Exista situatii cand medicii recomanda prescrierea concomitenta a medicamentelor cu scopul cresterii eficientei tratamentului sau pentru reducerea unor efecte adverse. Atunci cand se iau la intamplare mai multe medicamente, fara a citi interactiunile mentionate pe prospect, pot aparea unele reactii grave.

De evitat!

Anticoagulantele orale interactioneaza cu multe clase de medicamente. Astfel, aspirina le poate creste efectul. Antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul acidului acetilsalicilic si ibuprofenului pot da ulceratii si hemoragii digestive daca sunt administrate in acelasi timp 2 sau mai multe medicamente din aceasta clasa.

Antihistaminicele potenteaza efectul sedativelor, metoclopramidul creste absorbtia paracetamolului, iar antiacidele pot scadea absorbtia ranitidinei. De asemenea, antiacidele care contin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbtia tetraciclinei.

Eficienta corticosteroizilor poate fi scazuta de fenitoina si de rifampicina. Corticosteroizii nu se administreaza nici impreuna cu unele diuretice si purgative, existand risc de aritmii. Nu fac casa buna nici betablocantele (atenolol, propanolol)luate in acelasi timp cu antiaritmice, blocante de canale de calciu (verapamil, ditiazem), antihipertensive, clonidina, diuretice (furosemid).

Unele antibiotice scad eficienta anticonceptionalelor

Eficienta pilulelor contraceptive poate fi redusa de unele antibiotice cu spectru larg de actiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina si claritromicina.

De asemenea, efectul anticonceptionalelor poate fi diminuat si de antiepileptice, anticonvulsivante, de barbiturice si de anumite medicamente indicate in tratamentul tuberculozei (rifabutina). De aceea, in perioada in care se administreaza aceste medicamente, este recomandat sa se foloseasca o metoda suplimentara de contraceptie, precum prezervativul.

Retine!

Daca urmezi un tratament de lunga durata, cum ar fi cel pentru hipertensiune arteriala, pentru scaderea colesterolului rau sau pentru bolile cronice trebuie sa respecti unele masuri de precautie. Este indicat sa se ceara sfatul medicului in legatura de tratamentul care poate fi urmat in caz raceala, gripa, diverse dureri sau in tulburari digestive, deoarece unele dintre medicamentele recomandate in aceste probleme pot interactiona cu terapia de lunga durata.
Informeaza-ti medicul sau farmacistul despre tratamentele pe care le iei. Chiar si medicament vandutefara retetapotinteractiona cu alte tratamente pe care le urmezi. Este bine de stiut ca medicamentele pot interfera chiar daca le iei la o distanta de cateva ore. Nu consuma alcool in timp ce iei medicamente.

Grepfrutul interfereaza cu unele pastile

Nu numai asocierea cu alte medicamente, ci si cu unele alimente trebuie evitata. De pilda, grepfrutul interfereaza cu medicamente precum statinele, antiviralele, antiaritmicele si antibioticele. Nici lactatele nu trebuie asociate cu antibioticele, iar cafeaua trebuie evitata de cei care iau diuretice. De asemenea, alimentele care contin vitamina K (varza, spanac, patrunjel, broccoli) pot scadea eficienta anticoagulantelor. 

sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stii despre interactiunile dintre medicamente