Ce trebuie sa stii despre cupele menstruale

Posted by Alin Marinescu on Friday, September 21, 2018

Cupele menstruale exista inca din anii ’30, insa abia recent au devenit populare si la noi. Tot mai multe femei au renuntat la absorbante si tampoane interne in favoarea acestor dispozitive si poate ai auzit si tu de ele macar o data. Astazi iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre cupele menstruale, o alegere excelenta pentru oricine.

Cupele menstruale sunt niste dispozitive din silicon al caror scop este colectarea sangelui menstrual. Suprafata lor este fina, iar inserarea este usoara, fiind foarte flexibile. Desi sunt mai mari decat tampoanele interne, ele se muleaza pe peretii vaginali si, daca sunt introduse bine, nu se simt. O astfel de cupa poate colecta pana la de 3 ori mai mult lichid decat un tampon si poate fi purtata pana la 12 ore. Insa cel mai mare beneficiu este ca sunt reutilizabile – mai exact, aceeasi cupa menstruala poate fi utilizata pana la 10 ani.

Costul sau este redus. In general, o cupa menstruala costa in jur de 120 lei si o poti folosi pana la 10 ani – asta inseamna 12 lei pe an, 1 leu pe luna! Este o alternativa ecologica. Gandeste-te cate absorbante sau tampoane interne arunci la gunoi la fiecare menstruatie! Nu exista riscul dezvoltarii sindromului socului toxic, ca in cazul tampoanelor interne. Nu se simte. Atunci cand este introdusa corect, cupa menstruala nu se simte deloc.

Nu te iriti. Spre deosebire de tampoanele interne, care absorb lichidul, cupa menstruala il colecteaza. Astfel, nu va mai aparea senzatia de uscaciune vaginala. Este hipoalergenica. Poate fi folosita si de femeile care au anumite alergii sau sunt sensibile. Poate fi folosita un timp indelungat (pana la 12 ore), deci nu trebuie sa iti faci griji daca esti plecata mult timp de acasa.

Inainte de a folosi cupa menstruala pentru prima data, spal-o cu apa si sapun, apoi pune-o la fiert pentru cateva minute (5-10 minute). Cupa menstruala poate fi introdusa in vagin in diferite moduri, iar clipul video de mai jos ti le prezinta pe cele mai populare dintre ele. Nu exista un mod corect de a o insera – tot ce conteaza este sa iti fie tie usor.
Asa cum spuneam si mai sus, ea poate fi folosita pana la 12 ore, dar la inceput e bine sa o scoti mai repede, pentru a-ti da seama la ce interval de timp ar trebui tu sa o golesti. Unele femei prefera sa goleasca cupa atunci cand fac dus, altele varsa continutul in toaleta.

De fiecare data cand golesti cupa e bine sa o speli, insa daca te afli intr-o toaleta publica sau la serviciu o poti sterge cu un servetel. Intre menstruatii, cupa se spala mai bine si se sterilizeaza din nou prin fierbere. Cand cupa este introdusa corect, nu ar trebui sa o simti, iar lichidul nu ar trebui sa curga pe langa. Scoterea cupei nu este dificila. Spala-te bine pe maini, apoi apas-o la baza, pentru a se desprinde – atunci cand este introdusa, formeaza un vid.

Cupele menstruale vin in mai multe marimi. Trebuie sa tii cont de conformatia ta (o femeie mignona ar putea avea nevoie de o cupa mai mica), de numarul de nasteri (o femeie care nu a nascut are in general nevoie de o marime mai mica decat una care a nascut) si de fluxul menstrual (daca ai un flux redus, poti folosi o marime mai mica).
In urma unul studiu efectuat in anul 2011 in Canada, s-a costatat ca 91% dintre femeile care au incercat-o au declarat ca vor continua sa foloseasca cupa si o recomanda altora. sursa: femeia.ro


Tags: ce trebuie sa stii despre cupele menstruale