Ce trebuie sa stii despre antioxidanti

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru antioxidanti

Vestile sunt grozave dar impun si intrebari: ce sunt antioxidantii si cum pot acestia sa lupte impotriva unor astfel de afectiuni? Se pare ca antioxidantii parcurg fiecare parte a corpului tau si "repara" moleculele afectate care sunt vinovate de aparitia unei boli sau de accelerarea procesului de imbatranire.

Inainte sa stii ce este un antioxidant, trebuie sa afli cate ceva si despre oxidanti. Daca nu traiesti izolata de lume, undeva la munte unde poti respira aer curat, inseamna ca esti o persoana care se straduieste sa invinga efectele negative ale poluarii, substantelor chimice si ale razelor ultraviolete care iti afecteaza celulele. Propriul tau corp produce reactii toxice si chimice. Aceste toxine iti slabesc moleculele si cauzeaza pierderea de electroni, elemente ce ajuta celulele sa lucreze. Celulele cu elecron impar sunt oxidanti (radicali liberi) care le pot afecta intr-un timp foarte scurt si pe cele sanatoase. Radicalii liberi din vasele de sange, in general cauzati de prajeli, fum de tigara sau aer poluat, schimba in rau structura colesterolului si pot provoca atat tulburari motorii, cat si boli de inima. Lumina solara si aerul poluat iti pot crea radicali liberi chiar si in ochi, afectand retina si corneea, generand cataracta si orbire. De asemenea, pielea iti poate fi afectata (in special celulele ADN), cauzand cancer de piele si accelerand procesul de imbatranire. Cu alte cuvinte, radicalii liberi pot afecta tot ce intalnesc in cale. 

Din fericire, exista nutrienti care actioneza impotriva oxidantilor si pe care ii poti gasi in mancarurile si bauturile preferate: fructe, legume, vin, ciocolata, chiar si carne de vita. Antioxidantii inlocuiesc moleculele afectate fara sa aduca prejudicii celor sanatoase. Actiunile antioxidantilor sunt mult mai numeroase, acestia localizand elementele ostile din mediul inconjurator (izotiocianatii din broccoli, nicotina si fumul) si previn aparitia cancerului. Vitamina C blocheaza divizarea necontrolata a celulelor care genereaza tumori. Misiunea antioxidantilor este sa-ti salveze organismul din interior spre exterior. 

Cei sapte magnifici 

Acelasi proces care ne-a transformat din creaturi primitive in persoane cu tenul fin, care urmeaza tratamente de albire a dintilor, ne-a dat si abilitatea de a lupta impotriva radicalilor liberi. Organismul tau contine o varietate de antioxidanti, toti avand denumiri complicate care anihileaza radicalii liberi care se formeaza. Din nefericire, antioxidantii interni nu sunt suficienti, dar pot fi completati cu cei din alimente. In fiecare zi, oamenii de stiinta descopera noi lucruri uimitoare despre felul in care antioxidantii au grija de oragnismul tau. 

Iata-i pe cei mai cunoscuti: 

Seleniul are o dubla actiune asupra ta, este un antioxidant care accelereaza procesul la care iau parte si celelalte elemente de acest fel. Il gasesti in miezul de nuca si in creveti. 
Vitamina E lupta impotriva bolilor de inima, creste imunitatea si previne cancerul de piele. In plus, incetineste procesul de imbatranire. O gasesti in seminte de floarea soarelui si unt de arahide. 
Vitamina C nu e buna doar pentru starile gripale. Iti protejeaza ADN-ul, vasele de sange si iti ajuta corpul sa foloseasca in mod eficient vitamina E. Reduce riscul de boli de inima si palpitatii. O gasesti in papaya si broccoli. 
Carotenoizii iti protejeaza ochii si pielea de efectele negative ale soarelui. Ii gasesti in morcovi si spanac. 
Izotioncianatii lupta impotriva enzimelor care produc cancer. Ii gasesti in broccoli si conopida. 
Polifenolii ajuta la imbunatatirea memoriei si previn boli precum dementa si Alzheimer. Ii gasesti in ciocolata neagra (cu cat concentratia de cacao este mai ridicata, cu atat mai bine), vin rosu, ceai si cafea. 
Coenzima Q10 previne migrenele si scade presiunea sangelui. O gasesti in carnea de vita, de pui sau in peste. 
Impiedica radicalii liberi sa-ti afecteze organismul, consumand cat mai multe produse bogate in antioxidanti. Acum ca ai aflat ca trebuie sa ii mananci, trebuie sa stii ca poti sa-i si porti. Antioxidantii din tratamentele cosmetice blocheaza actiunea radicalilor liberi din mediul inconjurator (razele solare si poluarea) si ii impiedica sa intre in profunzimea pielii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stii despre antioxidanti