Ce trebuie sa stii daca vrei un copil dupa 40 de ani

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 27, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru mama la 40 ani

Vrei sa ramai gravida dupa 40 de ani si nu stii daca mai e posibil? Sansele tale depind de cat de tinere sunt ovulele pe care le mai ai! Cel mai bine e sa te pregatesti din timp pentru acest moment.

Desi e general acceptata ideea ca varsta afecteaza feritilitatea, multe femei tot nu stiu exact cand e prea tarziu pentru a mai face copii. De cand medicina a avansat in ceea ce priveste reproducerea asistata, lucrurile sunt si mai confuze. Doctorul Kristin Bendikson, specialist in fertilitate, a vorbit cu cei de la Mindbodygreen.com despre lucrurile pe care ar trebui sa le stii - tu sau orice alta femeie - daca vrei sa ramai gravida dupa 40 de ani.

1. Cum afecteaza varsta incercarea de a ramane insarcinata?
Daca vrei sa ramai gravida dupa 40 de ani, e bine sa stii ca fiecare femeie se naste cu un anumit numar de ovule, pe care le va avea toata viata. Cu cat inaintezi in varsta, calitatea si cantitatea lor scade. Cand ovulele sunt spre final, femeia intra la menopauza. Cu cativa ani inainte de menopauza, o femeie nu mai poate ramane insarcinata, desi ovulatia inca se produce. De ce? Pentru ca ovulele nu mai au aceleasi calitati si nu mai pot fi fertilizate sau nu pot duce la o sarcina fiabila.

2. Cand incepe procesul de imbatranire?
Fertilitatea unei femei incepe sa scada dupa 30 de ani, iar dupa 35 de ani se produc schimbari majore. Declinul fertilitatii este si mai mare dupa 37 de ani si continua pana la 45, cand posibilitatea unei sarcini este extrem de rara.

Acest lucru poate fi greu de acceptat daca vrei sa ramai gravida dupa 40 de ani, pentru ca este o varsta la care inca te simti tanara. Sansele pentru o sarcina pot fi de 1 la 5. De asemenea, dupa 40 de ani, cu fiecare an in plus, creste riscul de pierdere a unei sarcini.

3. De ce fertilizarea in vitro nu rezolva problema varstei?
Fertilizarea in vitro (FIV) nu este un tratament pentru infertilitate. FIV poate ajuta o femeie sa ovuleze mai multe ovule la un ciclu, pentru a optimiza fertilitatea, dar acest procedeu nu poate stopa imbatranirea ovulelor. Un ovul de 45 de ani nu se poate comporta ca unul de 30. Ovarele nu mai pot fi stimulate la fel ca la 30 de ani atunci cand ai 45, de exemplu.

4. Ce se intampla cu uterul odata cu trecerea anilor?
Daca vrei sa ramai gravida dupa 40 de ani, probabil ca te intrebi prin ce schimbari trece uterul pana la aceasta varsta. Ei bine, capacitatea uterului de a sustine o sarcina nu se schimba in timp, in general. O femeie trecuta de 40 de ani poate duce o sarcina fara probleme, dupa ce ramane insarcinata.

Complicatiile sunt de alta natura: tensiunea crescuta, diabetul si riscul de a naste prematur.

5. Daca uterul e in stare optima de sanatate, dar ovulele nu, ce optiuni ai?
Cand vrei sa ramai gravida dupa 40 de ani, dar ai probleme de fertilitate, ai doua variante. Fie poti folosi ovule de la o donatoare, urmand sa porti tu insati sarcina, fie te gandesti la acest lucru cand inca esti tanara si iti depui o parte din ovule intr-o banca. Succesul fecundarii depinde de cat de tinere sunt ovulele, asa ca, daca ai ovule tinere, vei reusi sa ramai insarcinata.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stii daca vrei un copil dupa 40 de ani