Ce trebuie sa stii daca folosesti boia la prepararea mancarurilor

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, February 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Gospodinele folosesc boia aproape la orice, fie in sosuri, smoothie-uri, carne, paste sau chiar supe si este si de inteles de ce. Ne place mult boiaua dulce cat si cea iute. Parca nimic nu se compara cu aroma ei exotica, care face orice pofticios sa se “linga” pe degete. Este greu sa descrii gustul. Parca nu seamana nici macar cu curry, care este si el un condiment iute deosebit. Asa gasim si explicatia pentru care ne plac atat de mult mancarurile mexicane, indiene si turcesti. Sunt printre cele mai colorate mancaruri si imbina arome cat mai diverse, printre care si boiaua. Pe langa gustul minunat dat mancarurilor, sa stii ca boiaua este benefica si pentru sanatate. Dar ATENTIE! Este vorba strict despre boia de buna calitate.

De ce este atat de important sa cumparam boia de calitate?

Nu vreau sa fiu rautacioasa sau sa va descurajez de la a mai cumpara boia, dar trebuie sa spun ca nu gasim peste tot in comert boia naturala si originala. Cum societatea actuala se invarte in jurul chimicalelor si a alimentelor de proasta calitate, iata ca si boia poate pune probleme cand vrem sa o cumparam. 
 
Mai multe cercetari au scos la iveala faptul ca uneori, boia din comert nu este cea naturala si ca poate fi facuta din faina colorata cu colorant rosu plin de chimicale si eventual o cantitate mult prea mica de ardei rosu doar pentru a da o usoara nota de iuteala. Suna dezamagitor, dar chiar si gospodinele pot confirma ca uneori boia nu le da pe spate si iata si explicatia. Culoarea la boia naturala trebuie sa fie rosu intens si nu caramiziu, iar gura trebuie sa-ti ia foc. Nu este de joaca cu boia de proasta calitate. Chimicalele folosite sunt foarte toxice. In mod normal, cand mirosi si gusti boia naturala ai impresia ca toate simturile iti sunt “imbatate” de aroma puternica si placuta, iar cand o gusti ai impresia ca este ceva aparte din alta lume. Sunt sigura ca bucatarii experimentati imi vor da dreptate. 

De unde sa cumparam boia calitativa? Ei bine, nu trebuie sa disperi. Mereu vom gasi si varianta originala a unui produs daca ne interesam. Cert este ca magazinele cu specific indian, turcesc sau mexican sunt recunoscute pentru calitatea si originalitatea produselor. In Romania exista astfel de magazine, fie online sau fizice. Un alt pont este sa-ti cumperi boia din Ungaria, Portugalia sau America. Stiu ca suna dubios de ce are Ungaria boia naturala, dar cel mai probabil a fost adusa de catre turci cand a fost invadata si tranformata in pasalac.

Ce beneficii pentru sanatate aduce boiaua de calitate?
In primul rand, boia este un condiment care se obtine prin macinarea ardeilor rosii dulci sau iuti, care sunt cunoscuti pentru nutrientii continuti, respectiv vitamine, minerale si antioxidanti puternici, de aici fiind si culoarea de un rosu puternic. La randul ei, boia se poate lauda cu aceiasi nutrienti, motiv pentru care aduce urmatoarele beneficii:
 
Previne imbatranirea prematura gratie proprietatilor de anti-oxidare. Pielea va deveni mai luminoasa, iar ridurile se vor atenua daca exista, iar daca nu, aparitia lor va fi intarziata.
 Boia iute este un condiment cu rol de termogeneza, deci favorizeaza eliminarea toxinelor prin transpiratie, dar pune si circulatia sangelui in miscare, topind depozitele de grasime si eliminand retentia de apa. Aceste aspecte spijina procesul de slabire si de mentinere de dupa dieta.
 Imbunatateste functiile digestive si chiar protejeaza stomacul impotriva gastritelor si a ulcerelor gratie antioxidantilor puternici care regenereaza tesuturile.
 Boia iute are si efect afrodisiac exact ca si restul condimentelor iuti.
 Te ajuta sa ameliorezi si chiar sa tratezi problemele cardiovasculare, intrucat stimuleaza circulatia sangelui  si elimina cheagurile de sange, iar arterele vor fi regenerate. Iata ca este si un bun tonic.
 Stimuleaza cresterea parului si fortifierea lui. Atunci cand nu stii ce sa mai incerci pentru aceste probleme, boia este solutia.
 Caloriile nu se vor mai depune atat de usor.
 Poti trata semnele de raceala si chiar sa o previi.
 
Cum se consuma boia iute pentru beneficii?
 
Pune-o la cat mai multe mancaruri cand ai ocazia, iar in rest o poti consuma zilnic daca o folosesti la smoothieuri si ai grija sa alegi boia de calitate. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stii daca folosesti boia la prepararea mancarurilor