Ce trebuie sa stie orice mama despre alaptarea la san

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, March 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Poate cea mai frecventa dilema pe care o au proaspetele mame care alapteaza, intrebarea “suge destul bebelusul meu?” (sau “am destul lapte?”) apare zilnic in cabinetul de pediatrie. Intr-adevar, sanul este diferit de o sticluta de sticla gradata si nu este posibil sa stim cat a supt copilul de fiecare data. Acest lucru poate crea anxietate, mai ales cand ingrijim primul copil. Cantarirea copilului dupa fiecare alaptat nu este un lucru de dorit si este contraindicata ca practica de rutina. Ea trebuie rezervata doar pentru situatiile cand medicul recomanda expres aceasta procedura. Studiile arata ca, in loc sa linisteasca parintii, cantarirea frecventa la domiciliu sporeste anxietatea parintilor si este legata de multe cazuri de abandon a alaptarii la san.

Din fericire, exista cateva moduri esentiale prin care insusi bebelusul ne informeaza daca se hraneste suficient sau nu. Sunt lucrurile care ne intereseaza, ca specialisti, atunci cand evaluam starea de nutritie a bebelusului, la controalele de rutina.

Copilul creste bine in greutate. Acesta este cel mai important semn ca cel mic suge atat cat ii trebuie. Indiferent de timpul petrecut la san, de frecventa supturilor, de numarul trezirilor nocturne, de felul in care va simtiti sanii, cresterea satisfacatoare a copilului garanteaza faptul ca el consuma o cantitate suficienta de lapte de mama. Cantarirea bebelusului, la domiciliu, in primele luni de viata, nu se va face mai des de o data pe saptamana decat daca pediatrul copilului sau un specialist in lactatie va recomanda altfel. Interpretarea cresterii folosind graficele de specialitate de va face doar la cabinetul pediatrului.
In timpul suptului, auziti bebelusul cum inghite laptele. Acesta este semnul ca cel mic este activ la san si nu sta la pieptul mamei doar pentru confort si caldura. Pana cand va veti obisnui cu sunetul produs de copil cand inghite laptele si veti reusi sa-l discerneti usor, este bine sa alaptati intr-o incapere linistita. Acest supt “activ” dureaza intre 5 si 10 minute, maxim, la fiecare san. Restul timpului petrecut la san la o alaptare este mai putin important si variaza larg de la copil la copil. De aceea durata totala a unei alaptari nu ne intereseaza, ci doar durata suptului activ, adica atat timp cat auziti zgomotul produs de copil inghitind laptele.
Urina-numarul de scutece ude de minim 6 pe zi semnifica o hidratare adecvata a celui mic. Majoritatea bebelusilor vor avea, insa, chiar mai multe scutece ude zilnic. In primele luni de viata, hidratarea adecvata echivaleaza cu alimentatia adecvata, laptele fiind compus majoritar din apa. De aceea, numarul de scutece ude este un indicator bun al unei alimentatii satisfacatoare.
Scaune moi, frecvente (peste 2 pe zi in prima luna de viata). Atentie! Dupa prima luna de viata, numarul scaunelor nu mai este un indicator relevant al starii de nutritie. Unii sugari alaptati vor continua sa aiba scaune zilnic altii vor avea scaune mult mai rar (chiar si o data al 2 saptamani-datorita asimilarii excelente a laptelui de mama), ambele variante fiind acceptate ca normale in cazul copilului alimentat natural.

Daca aceste criterii sunt indeplinite si copilul se dezvolta normal ele reprezinta o garantie a unei alimentatii suficiente cu lapte de mama si exclud necesitatea folosirii de suplimente de stimulare a lactatiei (ceaiuri, medicamente) sau suplimentarea cu lapte praf. Este bine ca introducerea laptelui praf in completarea alaptarii la san sa se faca numai daca este abolut necesar, la recomandarea unui specialist cu cunostinte solide in alaptarea la san (pediatru sau consultant in lactatie) si nu din proprie initiativa.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stie orice mama despre alaptarea la san