Ce trebuie sa mananci in post ca sa fii sanatos?

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 8, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru linte

In perioada postului alimentatia trebuie supravegheata putin mai mult pentru a nu priva organismul de vitaminele si mineralele de care are nevoie. De obicei, ne invartim in jurul cartofilor si al fasolei, desi avem mult mai multe variante.

Tofu. Tofu este o sursa extraordinara de proteine, zinc, fier si chiar acizi grasi omega 3. De asemenea, asigura un aport important de calciu, aproxiv 100 mg pentru 100 g, dar si de vitamina D. Cel mai bine este sa alegeti tofu mai tare, pentru ca iti pastreaza mai bine forma in preparate.

Lintea. Lintea, ca si fasolea, este o excelenta sursa de proteine si de fibre. Totusi, lintea are avantajul de a avea fier intr-o cantitate considerabila, dar si vitamine din grupul B. Supa de linte este o alegere excelenta, pentru ca poate fi consumata atat rece, cat si calda. Din linte se mai pot face salate, este perfecta in combinatie cu morcovii.
 
Fasolea. Fasolea nu prea lipseste din meniul romanilor si, trebuie sa recunoastem ca, ne place foarte mult. Varianta cea mai savuroasa este cu carne, dar exista o multime de preparate vegetariene. Nu trebuie sa va opriti la fasolea alba, ci puteti alege din multitudinea de variante de pe piata. Fiecare dintre ele are arome si texturi diferite. Orice alt tip ati alege, trebuie sa stiti ca fasolea este bogata in potasiu, zinc, grupul de vitamine B si calciu.

Nuci si alune. Nucile de orice fel sunt gustari excelente, bogate in proteine. Fiecare varietate are proprietatile sale nutritive, de aceea este bine sa consumati amestecuri de nuci. Pentru un plus de textura, pot fi adaugate in salate de orice fel, in supe crema sau in deserturi.

Cereale. Cerealele integrale sunt bogate in fibre si, de obicei, pe piata se gasesc cereale imbagatite cu vitamine, in special B12. Nu va opriti atentia doar la grau, ci incercati sa aveti o dieta diversificata. Ovazul, orzul, bulgurul, orezeul salbatic sau cerealele antice, ca spelta sau farro sunt la fel de gustoase. Pot fi adaugate in supe, salate sau pot constitui aluaturi pentru deserturi, budinci sau produse de panificatie.  

Legumele cu frunze verzi. Fierul este principalul beneficiu pe care legumele ca spanacul, broccoli sau kale il aduce organismului nostru. De asemenea, sunt o sursa buna de antioxidanti ca acidul folic sau vitamina A. Posibilitatile de preparare sunt nenumarate. Se pot manca fara niciun fel de tratament termic sau pot fi ingrediente ale supelor, salatelor, garniturior, quicheurilor. Creativitea bucatarului este cea care stabileste limita.

Alge. Algele nu sunt o obisnuinta in meniul romanilor, desi sunt o sursa buna de fier, magneziu, calciu, vitamina A, C, E, B-uri. De fapt, sunt considerate superalimente. Cel mai simplu mod de a le consuma este in salate, dar pot fi puse si in sandvisuri, paste sau in supe.

Fructe uscate. Fructele uscate sunt ingrediente ce nu ar trebui sa lipseasca din deserturile de toama datorita faptului ca aduc organismului un aport important de fier si proteine. Se pot folosi si in salate, sosuri, creme, budinci.

sursa: gustarte.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa mananci in post ca sa fii sanatos?