Ce trebuie sa faci imediat daca ti se rupe un dinte

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 19, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dinte rupt

Uneori, se poate întampla ca din diferite motive sa se rupa un dinte permanent. De obicei acest lucru se produce din cauza unui accident. Cauzele sunt diverse: unii oameni se pot lovi la un dinte cand se grabesc sa bea dintr-o sticla sau cand ronțaie bomboane ori musca brusc din alte alimente dure (un os, porumb, etc). Un dinte se poate rupe daca este afectat de carie sau în urma unei lucrari dentare. Caria poate deteriora dintele, structura interioara a acestuia, poate facilita patrunderea bacteriilor în dinte si poate slabi radacina lui.

Masuri de prim ajutor în caz de rupere a unui dinte permanent:

Nu este nimic iesit din comun ca o persoana sa simta la un moment dat cum i s-a rupt un dinte permanent. Acest lucru i se poate întampla în timp ce mananca o bomboana sau chiar se spala pe dinți. Cand se rupe un dinte, acesta trebuie repus imediat în alveola sa. Daca este posibil, dintele trebuie ținut de persoana respectiva în interiorul maxilarului. Dintele trebuie împins încet în alveola sa, iar apoi se aplica o compresa din tifon deasupra lui si se strange usor din dinți pentru a ajuta la fixarea acestuia în locul din care a iesit. Dintele trebuie ținut ferm în alveola pana se ajunge la dentist.

Metoda care inlocuieste dintii lipsa in mai putin de o ora

Daca persoana nu poate ține dintele în interiorul maxilarului trebuie sa îl puna într-un capacel cu lapte pentru a nu se usca. Daca dintele este curațat sau lasat sa se usuce, țesuturile lui pot fi deteriorate si astfel nu se mai poate realiza reimplantarea lui. În cazul în care se rupe un dinte permanent trebuie mers cat mai repede la un medic dentist.

În cazul în care o persoana sufera o ruptura de dinte este traumatizata, ea poate avea durere la maxilar. Principalii factori de risc ai ruperii dinților sunt cariile, prinderea brusca a unui os în dinți, parodontita sau inflamația gingiei, fisura smalțului dinților, înclestarea involuntara a maxilarului sau burxismul. Indiferent de modul cum se produce ruperea dintelui, acesta trebuie ținut în lapte pentru a nu se usca si victima trebuie dusa repede la medicul stomatolog. Doar astfel ea va avea sanse de a fi consultata de medic iar fragmentul de dinte sau întregul dinte de a fi repus la loc, reparat sau implantat.

Medicul stomatolog va face un examen radiografic, va verifica daca exista daune la nervul si radacina dintelui. Succesul implantarii dintelui depinde de cat de rapid se ajunge la medic, de cat de grava este trauma si de absența leziunii nervilor. Daca este posibil, medicul va repara dintele cand este rupt un fragment din el, va implanta dintele cand țesuturile nu sunt afectate, sau cand repararea este imposibila va recurge la folosirea unui compozit pentru reconstruirea formei dintelui.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa faci imediat daca ti se rupe un dinte