Ce trebuie sa faci daca mergi la mare si porti lentile de contact

Posted by Alin Marinescu on Friday, May 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Daca esti unul din sutele de mii de romani care poarta lentilele de contact, oricat de bine ar suna ideea unei bai rece in piscina sau in mare, trebuie sa te gandesti de doua ori atunci cand te pregatesti sa sari in apa. Vara este perioada in care cei mai multi purtatori de ochelari se indreapta catre lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar si pentru a nu avea grija ochelarilor in vacanta. Din pacate, regulile elementare de siguranta nu se cunosc foarte bine si apar diverse probleme din cauza purtarii lor in momente nepotrivite, cum este la piscina sau in mare. Se poate inota cu lentile de contact? Aceasta este cea mai frecventa intrebare pe care cei care poarta lentile de contact o adreseaza medicului oftalmolog. Raspunsul pe scurt este: doar cu ochelari de protectie de inot de tip “goggles”.

Lentilele de contact sunt poroase, si din aceasta cauza ele pot absorbi bacterii si chimicale care se gasesc in orice sursa de apa, nu doar in cea de piscina sau mare. Apar astfel infectii, iritatii si alte potentiale probleme medicale. Chiar daca piscinele sunt intretinute corect si nu “adapostesc” la fel de multe micro-organisme cum am gasi intr-un lac sau in mare, exista totusi riscuri mari de infectie. Iata cateva sfaturi pentru purtarea lentilelor de contact in apa: 

Evita sa inoti cu lentilele de contact pe ochi. Daca va indreptati catre piscina sau mare cu planuri de inot, lasati-va lentilele de contact acasa daca nu aveti si ochelari de protectie pentru inot de tip goggles. Inotul cu lentile de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor si chiar la afectiuni mai grave, (cancer corneal) care pot duce ulterior la pierderea vederii.
Evita contactul lentilelor cu orice fel de sursa de apa (robinet, cada, dus, piscina, jacuzzi, apa marii sau lacuri). Indiferent ca vorbim de apa proaspata sau de o piscina cu apa clorurata, apa contine microorganisme si agenti patogeni pe care clorul nu le elimina, si care pot cauza deteriorarea corneei, infectii sau ulcer. Nu conteaza daca este apa proaspata, de izvor, sau apa din piscina, care contine clor. Apa contine tot felul de microbi si virusi care se pot atasa de lentila. Acestia pot infecta si inflama corneea, lucru ce poate duce la pierderea vederii sau chiar la nevoia de transplant de cornee.
Protejeaza-te de Acanthamoeba si alte bacterii. Ochelarii vor impiedica apa sa intre in ochi si sa ia contact cu lentila. Aproape toate lentilele de contact folosite astazi sunt lentile moi. Acestea sunt poroase si permit atat substantelor chimice, cat si bacteriilor sa se depuna pe interiorul lentilei si sa preseze pe suprafata ochiului, cauzand infectii si iritatii puternice. Acanthamoeba este bacteria cea mai periculoasa. Aceasta amoeba microscopica traieste in mediul inconjurator, atat pe sol si in praf, aparatele de aer conditional si umidificatoare, cat si in sursele de apa proaspata, lacuri, mlastini, izvoare fierbinti, bai fierbinti si in bazine de inot. Atat apa din piscina, cat si apa proaspata pot face ca lentila sa se contracte pe ochi si sa produca iritatii puternice.
Scoate lentilele imediat dupa ce ai inotat si dezinfecteaza-le in solutia speciala timp de 24 de ore. Daca hotarasti sa-ti asumi riscul de a inota cu lentilele de contact pe ochi, lentilele de contact zilnice te pot salva – ele sunt create pentru a fi purtate cateva ore si aruncate imediat ce nu mai este nevoie de ele, dupa sesiunea de inot. Daca porti lentile de contact lunare, imediat dupa ce ai iesit din apa treci la dezinfectarea lentilei in solutia speciala de curatare. Aceasta trebuie lasata la curatat suficient timp cat solutia sa actioneze si sa o curete de toate impuritatile cu care ar fi putut lua contact pe durata inotului. Curatarea completa a lentilei in solutie speciala ar elimina complet riscul ca aceasta sa absoarba bacterii si sa infecteze ochiul.
Alterneaza cu o a doua pereche de lentile de contact, sau cu ochelari de vedere. Pentru a evita disconfortul si a te bucura in voie de timpul petrecut la piscina, poti folosi o a doua pereche sau chiar ochelarii de vedere pe durata curatarii lentilelor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa faci daca mergi la mare si porti lentile de contact