Ce trebuie neaparat sa stii despre contraceptive

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru contraceptive

Milioane de femei din intreaga lume utilizeaza pilulele anticonceptionale pentru a preveni sarcinile nedorite. Insa, in ciuda popularitatii de care se bucura pilulele anticonceptionale, sunt inca multe necunoscute in ceea ce le priveste.

Iata 8 lucruri pe care ar trebui sa le cunosti despre anticonceptionale.

1. Multe femei nu le iau constant
Aproximativ 20 la suta dintre femeile care utilizeaza pilulele anticonceptionale nu le iau in mod constant, crescand riscul aparitiei sarcinilor neplanificate cu 43%. Daca iei pilula anticonceptionala constant si corect, riscul unei sarcini nedorite scade la doar 5%. Potrivit statisticilor, una din 100 de femei raman insarcinate, chiar daca iau pastile anticonceptionale in mod corect, in timp ce 9 din 100 de femei raman insarcinate pentru a nu iau corect pilulele contraceptive.

2. Monitorizeaza efectele secundare
Indiferent de marca, pilulele anticonceptionale sunt eficiente in prevenirea sarcinilor, insa nu toate marcile sunt potrivite pentru corpul tau. Medicul ginecolog iti va putea recomanda exact tipul de care ai nevoie, in functie de nivelul diferitilor hormoni din organismul tau, dar si in functie de stilul de viata. Noteaza-ti intr-un calendar toate eventualele reactii pe care le poti avea si spune-i medicului ginecolog la urmatoarea intalnire. El va sti daca este nevoie sa schimbe tratamentul sau sunt doar niste lucruri minore care se vor remedia dupa ce corpul tau se va obisnuit cu pilulele.

3. Kilograme in plus
Versiunile anterioare de pilule contraceptive aveau o doza mare de hormoni, de aceea femeile luau in greutate. Insa in cazul pastilelor moderne lucrurile s-au schimbat. Specialistii spun, insa, ca exista riscul, in cazul pilulelor doar cu progestin, femeile sa se ingrase, insa doar putin.

Cercetatorii spun ca "ingrasarea" nu este cauzata de pilula in sine, ci de schimbarea stilului de viata. In cazul adolescentelor care iau pilula contraceptiva, ingrasarea este cauzata de dezvoltarea normal a organismului si nu poate fi pusa doar pe seama pilulei. Iar in cazul doamnelor, acestea se ingrasa de obicei dupa ce intra intr-o relatie stabila de lunga durata. Totusi, spun specialistii, unele pilule contraceptive pot spori senzatia de balonare si indigestia.

4. Alte medicamente
Unele medicamente nu sunt compatibile cu pilulele anticonceptionale. De aceea este foarte important sa-i spui medicului, atunci cand iti prescrie reteta pentru contraceptive, ce medicamente obisnuiesti sa iei. Pe lista medicamentelor incompatibile se numara unele antibiotice, pastile antifungale, antidepresivele si chiar unele suplimente naturale.

5. Poti lua anticonceptionale pe termen lung
Daca nu esti fumatoare, esti sanatoasa tun si ai un stil de viata sanatos, poti lua pilule contraceptive cat timp doresti. Pana nu demult se credea ca utilizarea pilulelor contraceptive pe termen lung va slabi abilitatea femeii de a concepe, insa studiile au demonstrat contrariul.

6. Poti ramane gravida imediat
In trecut se credea ca daca ramai insarcinata imediat ce intrerupi pilulele contraceptive, exista riscul avortului spontan. Noile studii releva insa faptul ca nu este chiar asa. Hormonii din pastilele contraceptive nu raman in organism. Dupa intreruperea pilulelor, corpul isi revine la normal imediat. Daca dupa ce ai intrerupt pastilele contraceptive nu reusesti sa ramai insarcinata timp de cateva luni, consulta medicul ginecolog. Este posibil sa suferi de ceea ce se cheama "amenoree post pilula".

7. Protectie 5 zile
In ceea ce priveste "Planul B", pilula de a doua zi, sunt multe confuzii. Pilula de a doua zi poate proteja si in 5 zile de la actul sexual neprotejat. Desigur, eficacitatea ei scade cu cat astepti mai mult. O alta posibilitate de a scapa de riscul sarcinii nedorite in urma unui contact sexual neprotejat este instalarea unui dispozitiv intrauterine, in termen de maximum 5 zile de la actul sexual neprotejat.

8. Contraceptive masculine
Cercetatorii analizeaza posibilitatea realizarii unor pilule contraceptive pentru barbati. Anul trecut, specialistii au descoperit o molecula care dimineaza dramatic numarul de spermatozoizi la soarecii de laborator si se spera ca intr-o zi aceasta descoperire sa fie de folos oamenilor. (Sursa: huffingtonpost.com)

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie neaparat sa stii despre contraceptive