Ce tipuri de cancere pot fi cauzate de infectia cu HPV
Posted by Alin Marinescu on Friday, April 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Infectia cu Human Papilloma Virus – HPV – este cea mai frecventa si mai raspandita infectie virala a tractului genital. Tulpinile cu risc oncogen crescut pot cauza mai multe tipuri de cancere, nu doar pe cel de col uterin.
Aproape fiecare persoana activa sexual, pe parcursul vietii, va fi infectata cel putin o data cu HPV, potrivit statisticilor internationale americane. Vestea buna este ca circa 90% din aceste infectii sunt neutralizate in mod natural, de catre sistemul imunitar, dupa doi ani de la infectare. Uneori insa infectiile persista, iar aceste infectii repetate cresc riscul de cancer de col uterin. Infectia cu HPV a fost dealtfel identificata in 99% din toate cazurile de cancer cervical diagnosticate. Dintre tulpinile cu risc crescut oncogen – 16 si 18 – sunt responsabile pentru provocarea a peste 70% din cancerele de col uterin la nivel international, iar 90% din cazurile inregistrate au fost provocate de genotipurile 16,18,31,33,35,45,52,58.
Cel mai frecvent semn clinic al unei infectii persistente cu HPV la nivelul colului uterin sunt displaziile cervicale, adica prezenta unor celule anormale la nivelul mucoasei colului uterin. In functie de extinderea masei de celule anormale, aceste displazii se clasifica in CIN – 1, cel mai redus grad si CIN – 3, displazie severa. Evolutia acestor anomalii celulare pana la instalarea cancerului de col uterin poate dura intre 10 si 20 de ani. Testul care determina leziunile precanceroase este Babes-Papanicolau, dupa care urmeaza testul HPV care depisteaza genotipul cu care este infectata pacienta. Pentru femeile cu varste intre 25 si 64 de ani screening-ul cancerului de col uterin prin efectuarea testului Babes-Papanicolau este recomandat o data la 3 ani sau la 5 ani. Cat priveste testul HPV, ghidurile europene recomanda aceasta metoda de screening pentru femeile peste 35 de ani. In ultimii ani, s-au facut cercetari care arata potentialul testelor HPV de a fi utilizate in screening-ul primar al cancerului cervical. Daca rezultatul testarii este negativ, este recomandat ca urmatorul test sa fie facut peste cel putin 5 ani, iar daca este pozitiv se impune repetarea analizelor sau efectuarea colposcopiei si initierea masurilor de preventie necesare.
Tulpinile cu rsic oncogen crescut pot cauza mai multe tipuri de cancere. Pe langa cel de col uterin este vorba si despre cancerul anal – aproape 90% din toate tipurile de cancer anal sunt provocate de infectia cu HPV. Un alt tip de cancer este acela orofaringian. El poate aparea in zona de mijloc a gatului, inclusiv in cea a palatului moale, la baza limbii sau pe amigdale. Circa 70% din toate tipurile de cancer orofaringian sunt cauzate de HPV. HPV mai este responsabil pentru aproximativ 70% din cancere vulvare, vaginale sau peniene. De adaugat ca virusul nu se transmite doar prin actul sexual propriu-zis. Este suficient ca partenerii sa intre in contact cu zona genitala, penetrarea nefiind o conditie obligatorie a transmiterii HPV. Nici prezervativul nu ofera o protectie totala impotriva infectiei cu HPV, pentru ca exista portiuni neacoperite cu piele din zona genitala care vin in contact direct, atrag atentia medicii specialisti. In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate peste 4.000 de femei cu cancer de col uterin, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica.
sursa: adevarul.ro
In : Stiri din Sanatate
Tags: ce tipuri de cancere pot fi cauzate de infectia cu hpv