Ce sunt proteinele complete si in ce alimente se pot gasi

Posted by Alin Marinescu on Thursday, April 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Daca iti plac semintele de chia sau quinoa, este posibil sa stii deja ce sunt proteinele complete. Pe scurt, acestea contin toti cei noua aminoacizi esentiali necesari pentru a construi si repara tesuturile proteice din organism. Iata mai multe lucruri pe care ar trebui sa le stii despre proteinele complete si in ce alimente le poti gasi!

Alimentele de origine animala, cum ar fi ouale, laptele, pestele si carnea, sunt proteine complete, in timp ce majoritatea alimentelor din plante contin proteine incomplete, ceea ce inseamna ca anumiti aminoacizi lipsesc. Unii oameni cred ca, pentru a folosi proteinele vegetale in mod eficient, trebuie sa consumi si proteine complementare. Orezul si fasolea reprezinta un bun exemplu de proteine complementare, deoarece aminoacizii care lipsesc din fasole se regasesc in orez si invers.

Cu toate acestea, potrivit Academiei de Nutritie si Dietetica, termenii de proteine complete si incomplete sunt inselatori. Daca o persoana consuma suficiente calorii intr-o dieta sanatoasa si variata, chiar daca aceste calorii provin exclusiv din alimente pe baza de plante, ar trebui sa obtina o cantitate adecvata de aminoacizi esentiali intr-o perioada de 24 de ore. Ficatul tau te ajuta sa depozitezi diferiti aminoacizi esentiali pe parcursul unei zile, cu scopul de a-i utiliza ulterior.
Cu alte cuvinte, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la consumul simultan de alimente complementare, cat timp consumi o varietate de alimente hranitoare.

Deci nu trebuie sa mananci quinoa sau chia la fiecare masa sau sa memorezi liste de alimente complementare. Dar daca esti vegan sau ai o dieta bazata in special pe plante, pentru a-ti satisface nevoile de proteine pana la sfarsitul zilei, este important sa consumi calorii calitative dintr-un amestec de alimente. Iata cateva exemple de gustari care te pot ajuta sa consumi un spectru variat de nutrienti si aminoacizi de care are nevoie organismul tau!

1. Adauga legume, cum ar fi dovlecel sau kale, si fructe alaturi de fulgi de ovaz, bol pe care il poti decora generos cu nuci sau seminte.
2. Presara nuci pecan in supa de linte sau de legume.
3. Gateste legumele la cuptor cu tahini sau serveste-le cu pesto facut din ulei de masline, ierburi si nuci.
4. Adauga fasole neagra si orez salbatic la salatele de vara.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce sunt proteinele complete si in ce alimente se pot gasi