Ce sunt polipii uterini si cum pot fi tratati

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 16, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru polipi uterini

Polipii uterini, numiti si polipi endometriali, reprezinta niste excrescente ale stratului mucos al uterului. Aceste formatiuni pot fi unice sau multiple si pot avea dimensiunea de la cativa milimetri pana la cativa centimetri. Medicii nu au reusit sa determine pana acum cauzele aparitiei acestor polipi uterini. Se stie insa faptul ca probabilitatea detectarii unui polip de mareste odata cu varsta femeii.

Probabilitatea aparitiei polipilor este crescuta mai ales la femeile cu hipertensiune arteriala, greutate excesiva si diabet zaharat. De asemenea, și femeile care administrează medicamente impotriva cancerului de san se pot trezi cu polipi uterini.

Potrivit unor studii, polipii mucoasei uterului se gasesc de la 7,6 pana la 35% dintre femei. Ecografiile efectuate cu scop profilactic pot detecta polipii uterini. Cu toate acestea, multe femei nu au simptome care ar putea fi asociate cu aceste formatiuni.

Femeile care sunt in perioada reproductiva ar putea fi deranjate de menstruatii mult prea abundente sau prelungite. De asemenea, ar putea experimenta sangerari vaginale neregulate in perioadele dintre menstruatii sau de sangerari dupa un act sexual. In cazul se observa aceste simptome, este obligatoriu un consult medical de specialitate.

Femeile care ajung la menopauza, daca au polipi uterini, pot experimenta sangerari mai mult sau mai putin abundente. In cadrul unui studiu, prezenta polipilor s-a determinat la 32% dintre femeile cu dificultati de concepere a unui copil, programate la fertilizare in vitro (FIV). Destul de rar, polipii uterini determina anumite simptome:

1. Aparitia unor secretii mucoase sau purulente.
2. Aparitia sangerarilor vaginale neregulate in perioada administrarii pastilelor anticonceptionale.
La ecografie, la sonohisterografie, sau la histerosalpingografie se pot observa polipii uterini.

Dupa ce este confirmata aparitia unui polip endometrial, medicul le recomanda pacientelor o interventie chirurgicala. Dupa indepartarea polipului uterin, acesta este supus unei analize histologice, sub microscop.

sursa: teotrandafir.com

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce sunt polipii uterini si cum pot fi tratati