Ce sunt petele care apar pe piele

Posted by Alin Marinescu on Monday, April 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Prezenta unor pete pe piele nu este un lucru neobisnuit. Acestea apar frecvent si nu trebuie confundate cu bolile de piele. Exista insa mai multe tipuri de pete, care sunt rezultatul unor factori de diferite tipuri. Iata ce sunt petele care ne apar pe piele: 

Cloasma.

Este o crestere a pigmentatiei pielii de la nivelul fetei, accentuata de expunerea la soare.Petele au o coloratie bruna si apar de obicei pe frunte si umerii obrajilor. Nu apar niciodata pe nas, pleoape sau barbie. Cloasma se instaleaza lent, iar aparitia acesteia nu este precedata de inrosire sau de alte simptome. Este important de stiut insa ca aceasta afectiune nu prezinta motive de ingrijorare decat din considerente estetice. Cloasma apare mai des la femei decat la barbati si este accentuata primavara-vara, iarna atenuindu-se. Apare frecvent in timpul sarcinii, probabil prin cresterea hormonului ce dirijeaza formarea melaninei. In acest caz, pigmentatia dispare dupa nastere. De asemenea, afectiunea este semnalata adesea si de femeile cu insuficienta ovariana, cele ce folosesc contraceptive si cele ajunse la menopauza. O alta cauza a cloasmei este sensibilitatea la anumite substante (parfumuri de exemplu). Statistic, brunetele sunt mai predispuse la aceasta pigmentare decat persoanele cu alta culoare a parului. La barbati poate aparea in timpul tratamentului cu hormoni estrogeni, folosit pentru tratarea cancerului de prostata. Pentru a masca aceste pete, cel mai simplu remediu corector este fondul de ten, insa pentru a preveni accentuarea pigmentarii, este indicat ca primavara si vara sa folosesti cremede protectie solara cand te expui la soare (chiar si in timpul iesirilor scurte). Aceste creme contin filtre pentru razele ultraviolete A si B ; uneori contin si vitamine (C si E ) care reduc formarea melaninei (pigment ce da culoarea pielii). In general, succesul tratamentului acestei afectiuni tine de experienta celui care-l recomanda, fie ca e vorba de abordare cu preparate cosmetice, fie cu laser FRAXEL.

Lentigo-ul.

"Este un alt tip de pata pigmentara, cu forma rotunda sau ovalara, de diminsiuni mici – cativa milimetri si suprafata plana. Culoarea acestor pete este galben-bruna sau neagra si sunt cunoscute si ca “pete de frumusete". Pot sa apara oriunde pe suprafata corpului tau si apar in copilarie, adolescenta sau chiar la maturitate.Se mentin nemodificate toata viata, insa nu constituie motive de ingrijorare – nu degenereaza si nu necesita tratament”, sustine dr. Florica Chiotan. Lentigo-ul solar reticulat apare dupa expuneri repetate la soare. Petele au o culoare bruna si sunt dispuse in retea, pe dosul mainilor si partea externa a bratelor. Daca le consideri inestetice, poti incerca un peeling cu acid glicolic – sedintele sunt repetate la intervale mari si sunt urmate de aplicatii de creme depigmentante (evident, sub supraveghere medicala). Lentigo-ul senil (sau petele senile)se manifesta dupa varsta de 50 de ani, ca placi de culoare galbena sau bruna, ce apar pe dosul mainilor. Cauza aparitiei lor este neprecizata. Se multiplica lent si progresiv, si persista indefinit. Pentru a le indeparta, este indicat masajul cu azot lichid si electrocauterizarile superficiale (desi acestea pot lasa cicatrici). De asemenea, aplicatiile de creme depigmentante pot fi benefice. Ce este important de retinut este faptul ca acest tip de afectiune nu constituie un pericol pentru sanatate. Cu toate acestea, protectia solara indiferent de anotimp este intodeauna obligatorie, iar control dermatologic periodic nu trebuie nici el neglijat, pentru a semnala si trata din timp eventualele probleme.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce sunt petele care apar pe piele