Ce substante toxice sunt in antiperspirante

Posted by Alin Marinescu on Friday, March 4, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru antiperspirante

Tot ceea ce se aplică pe piele afectează organismul, așadar ar trebui să acordăm mare atenție produselor antiperspirante și altor produse cosmetice folosite zi de zi. Iată de ce substanțe să vă feriți când cumpărați produse cosmetice.

Nu mai este un secret faptul că suntem înconjurați de foarte multe substanțe toxice pentru organism, de la alimente la produse cosmetice. Și totul devine din ce în ce mai grav, mai ales că se folosesc substanțe toxice ieftine în produse pentru uz zilnic. Iată ce substanțe toxice sunt în antiperspirante și variante mai sănătoase pentru pielea ta.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, fiind unul din cele mai importante, având rol de protecție, reglare, eliminare. Este în continuă transformare, iar atunci când pielea suferă apar diverse reacții. Tot ceea ce se aplică pe piele afectează organismul, așadar ar trebui să acordăm mare atenție produselor antiperspirante și altor produse cosmetice folosite zi de zi.

Ce substanțe toxice sunt în antiperspirante  - feriți-vă de aluminiul și sărurile de aluminiu din deodorante

Care sunt cele mai toxice substanțe din antiperspirante? O substanță foarte periculoasă ce se găsește în deodorantul de zi cu zi este aluminiul. Această substanță este toxică și are rolul de a stopa transpirația. Reller și Luedders au investigat acțiunea aluminiul asupra transpirației încă din 1977. La nivel fizic, aluminiul inhibă transpirația, care se poate acumula în interiorul glandei, ceea ce poate duce la îmbolnăvire. Dacă glandele sudoripare nu mai pot elimina toxinele din corp, acestea se vor acumula în ganglionii limfatici din zona axilară.

Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut că există o legătură între aluminiul asimilat în organism și apariția bolii Alzheimer. Gândindu-ne la cât de des folosim deodorante, ne putem face o idee cam cât de mult ne poate afecta asimilarea de aluminiu în corp. Deși organizațiile nonguvernamentale de mediu și alte grupuri care apăra dreptul la sănătate au făcut presiuni la nivelul guvernelor, ani la rând și încă fac pentru a elimina acest ingredient din apă, produse cosmetice și vaccinuri, momentan nu există nicio veste prea bună.

Sărurile de aluminiu sunt conținute în deodorante în proporție de 25%, ceea ce înseamnă un risc mai mare de a dezvolta cancer și alte boli grave. Depozite de aluminiu au fost găsite în țesutul mamar afectat din zona dinspre axilă la mostrele  de țesut de la pacienții cu cancer mamar.

Ce substanțe toxice sunt în antiperspirante  - specialiștii avertizează că există o legătură între cancerul de sân și folosirea deodorantelor

Mai multe studii au arătat că există o legătură între folosirea produselor cosmetice și apariția cancerului de sân. Din cauza unor substanțe toxice ce persistă în organism mult timp, mai ales la nivelul sânilor, cancerul se poate dezvolta și extinde mai repede. Evitați pe cât se poate folosirea unor substanțe ca: benzoatul benzil, parfumanții sintetici, filtrele UV, triclosanul, sărurile anorganice, salicilatul benzil, ciclosiloxanii sau alkyfenolii. Toate aceste produse folosite zilnic pot conduce la grave dezechilibre endocrine și alte boli grave, precum cancer de sân sau Alzheimer.

Alte substanțe toxice din antiperspirante sunt parabenii, care sunt folosiți ca și conservanți. Studiile au arătat că cea mai gravă expunere la aceste substanțe este prin piele, deci în produsele cosmetice ca deodorante, geluri de duș, creme, etc. Studiile au arătat că parabenii au fost descoperiți în țesuturile tumorale ale cancerului de sân. Parabenii au o acțiune estrogenică și produc tulburări endocrine, estrogenii fiind un factor major de apariție a cancerului mamar.

Alte studii au arătat că zonele unde apăreau tumorile cancerului de sân erau localizate în zona axilară, acolo unde se aplică deodorantele. Într-un alt studiu s-a arătat că în 60% din cazurile de cancer mamar erau prezente simultane toate cele 5 tipuri de parabeni.

Din cauza efectelor negative ale parabenilor, în ultimii ani aceștia au fost scoși din majoritatea produselor cosmetice.
Altă substanță toxică din deodorant este și propilenglicol, care se folosește ca bază și ca solvent și conservant în alimente, produse din industria tabacului, țigara electronică. Mai este folosit și ca aditiv alimentar în mezeluri, aditiv cosmetic în paste de dinți, rujuri, și în produsele farmaceutice, în pastile sau injecții.

Ce substanțe toxice sunt în antiperspirante – substanțe ce provoacă alergii și dereglări endocrine

Propilengliconul este un puternic iritant pentru piele, cauzează reacții alergice chiar și în proporții mici. Cu toate acestea, acest ingredient este unul de bază în deodorante, fiind umectant pentru facilitarea absorbției sărurilor de aluminiu. Unele studii au arătat că în prezența acestei substanțe toxice, unele celule suferă mutații genetice. Este cardiotoxic, neurotoxic și poate declanșa probleme dermatologice.

De asemenea, această substanță face parte din categoria derivatelor petrochimic, care au efecte devastatoare la nivelul organismului: dezechilibre hormonale, tulburări ale sistemului nervos, ficatului și creierului.

Alte substanțe toxice ce trebuie evitate sunt ftalații și triclosanul. Ftalații sunt aditivi ce dau o consistență mai bună produselor și produc dereglări endocrine, infertilitate anomalii structurale, inflamații, cancer la ficat și atrofie testiculară. Ftalații s-au dovedit a avea efecte de reducere a sintezei de testosteron, existând riscul dezvoltării incomplete a organelor geniale la bărbați.

Triclosanul este clasificat drept pesticid de către FDA și ca posibil cancerigen de Agenția de Protecție a Mediului (EPA) din SUA. Mai mult, produce tulburări endocrine, alergii și este considerat un ingredient cancerigen.

Ce substanțe toxice sunt în antiperspirante  - parfumurile naturale și alternative sănătoase

Alte substanțe toxice din antiperspirante sunt parfumanții și aromele sintetice. Parfumurile sunt o adevărată binefacere a naturii pentru om, dar doar cele făcute cât mai natural posibil, care au și efecte benefice pentru organism, de altfel. Un lucru trebuie știut, că 95% din parfumurile sintetice sunt derivate petrochimice, fiind foarte toxice pentru organism. Ce efecte pot avea? De la tulburări ale sistemului nervos la anomalii congenitale și alergii.

Studiile au arătat că cu cât se începe mai devreme folosirea deodorantelor de către femei, cu atât apare mai devreme și cancerul de sân. Cu cât sunt folosite mai des și mai intens, cu atât problemele de sănătate apar mai rapid. Mai mult de atât, statisticile arată că există o legătură între creșterea globală a folosirii antiperspirantelor și incidenței cancerului de sân, de prostată, dar și cu rata mortalității.

Alternative mai sănătoase există, din fericire, pentru toată lumea. Toți oamenii ar trebui să renunțe la produsele cosmetice care conțin substanțe toxice, dar mai cu seamă femeile însărcinate, cele care alăptează și cele care au alergii. Atunci când cumpărați antiperspirante, nu uitați să vă uitați la ingrediente. Alegeți deodorante naturale pe bază de unturi și uleiuri vegetale sau bicarbonat de sodiu. Amidonul de porumb, uleiurile esențiale și mai ales bicarbonatul de sodiu nu împiedică transpirația, ci doar absorb mirosurile neplăcute. Puteți alege să folosiți fără probleme doar bicarbonat de sodiu ca și deodorant.

sursa: stiri.com.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce substante toxice sunt in antiperspirante