Ce stiai mai putin despre intestinul iritabil

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 30, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Intestinul iritabil sau sindromul de intestin iritabil face parte din categoria tulburarilor digestive functionale care n-au ca substrat o afectiune propriu-zisa de organ. Se intalneste frecvent in societatea moderna si este consumator de resurse, generator de angoase si stigma, chiar capabil sa conduca la dezechilibre serioase in alimentatie, pentru ca persoanele suferinde tind sa evite multe alimente (cu lactoza, mai nou gluten, cu alti compusi). Exista un creier in intestine, acestea fiind bine inervate intr-o retea care nu doarme niciodata. Anumite stari depresive au repercusiuni asupra intestinelor, putand duce la tulburari de tip meteorism (gaz), crampe, dureri, diaree, constipatie. Se poate si invers. Asa-numitul sindrom de intestin iritabil inseamna analize de sange si imagistica mereu bune, dar pacientul trist si nesatisfacut pentru ca prezinta simptome si nu gaseste raspunsuri clare.

Analizele de sange, ecografia sau alte tehnici imagistice nu arata modificari in intestinul iritabil. Nu exista sindrom inflamator sau leucocitoza – tipice de inflamatie sau infectie. Nici culturile din scaun nu arata prezenta unor bacterii patogene. Exista o continua angoasa si cautare a pacientului care prezinta simptome deranjante si totusi nu gaseste raspunsuri. Se plimba intre medicul de familie si specialisti, vrea sa faca determinari complexe, plateste sume mari si-n definitiv revine in aceeasi etapa.

Simptomele frecvent descrise sunt: meteorism abdominal (destindere data de acumularea de gaze in exces), crampe, senzatie de ghiorait a intestinelor, dureri difuze, arsuri, tranzit accelerat cu diaree, greata, perceptia undelor peristaltice, disconfort marcat. Intestinele sunt pline de bacterii deosebit de utile organismului. Ele fac vitamine, regleaza digestia, optimizeaza procese fine la nivelul mucoasei digestive. Se pot distruge daca se iau antibiotice in exces, fara justificare. Exista multiple studii despre cum influenteaza aceste bacterii sanatatea altor organe, cum tulburari la nivelul lor duc la aparitia unor boli, cum tulburarea bacteriilor intestinale poate sa genereze sindroame anxiodepresive.

Recomandarea este ca intestinul iritabil sa fie gestionat prin gasirea unui calm, a unui regim alimentar propriu (suntem diferiti cu totii), dar fara a recurge la masuri disproportionate, prin ruperea cercului vicios care potenteaza noi probleme psihice, augmentandu-le si pe cele digestive. Pastilele nu vor trata niciodata cauza, ele doar vor masca simptomele. Bombardarea organismului cu antispastice, antiinflamatorii, antialgice, antiacide poate atrage consecinte negative. Recurgerea la suplimente alimentare sau terapii naturiste nu are nicio valoare terapeutica in intestinul iritabil.

Ajutorul psihologului nu trebuie neglijat aici. Orice medic stie ca pacientul intr-adevar are probleme si sta intr-un cerc vicios, iar consultul la psiholog poate aduce avantaje uriase, pentru ca psihologul ajuta pacientul sa-si inteleaga mai bine legatura dintre psihic si functiile corpului, linistindu-l.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce stiai mai putin despre intestinul iritabil