Ce solutii medicale avem in caz de pilozitate excesiva

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru pilozitate

Pilozitatea excesiva, denumita in termeni medicali hirsutism, consta in cresterea excesiva a parului la nivelul intregului corp, in cazul persoanelor de sex feminin. Pilozitatea apare in zone caracteristice in mod normal barbatilor. Firul de par este gros si negru si creste destul de repede odata ce este indepartat prin diverse metode cum ar fi epilarea.

Hirsutismul reprezinta o consecinta a secretiei excesive de hormon masculin (testosteron) in corp. In mod normal, in cazul femeilor exista cantitati mici de testosteron la nivelul ovarelor si glandelor suprarenale.

Testosteronul in exces poate fi produs si datorita unor afectiuni ale ovarelor sau dereglari ale glandei suprarenale. Hirsutismul este des intalnit, inofensiv in majoritatea cazurilor, dar extrem de deranjant pentru majoritatea persoanelor care sufera de aceasta afectiune.

Simptome 
Pilozitatea apare in diverse zone cum ar fi buza superioara, obrajii, zona perciunilor, gatul, pieptul, abdomenul, coapsele si in jurul mameloanelor. La nivelul fetei, apare mustata sau barba. Firul de par este negru, gros, cu radacina puternica si creste repede. Femeile care sufera de hirsutism pot avea si un ciclu mentrual modificat sau se pot confrunta si cu acneea. De asemenea, ele pot intampina greutati in a ramane insarcinate.

Cauze 
Femeile care au o pilozitate normala spre medie si un ciclu mentrual regulat nu sunt considerate cazuri medicale grave. 
O problema medicala apare in cazul unui hirsutism sever, mai ales daca este insotit de tulburari ale menstruatiei, o voce mai groasa sau calvitie.

In majoritatea cazurilor, hirsutismul feminin este mostenit, iar aceste femei prezinta un nivel normal al testosteronului. Pilozitatea apare de obicei dupa pubertate si se accentueaza odata cu marirea varstei.

Ovarul polichistic este si el o cauza des intalnita pentru hirsutism. De obicei apare insotit de alte afectiuni cum ar fi acneea, ciclul menstrual neregulat si obezitatea. Femeile care prezinta ovar polichistic pot dezvolta forme de diabet, in special odata cu inaintarea in varsta. Ovarul polichistic este dignosticat in cazul unei persoane mature, dar simptomele pot aparea din adolescenta. Un test de sange poate indica existenta unei dereglari hormonale.

In unele cazuri, rare, hirsutismul poate fi cauzat si de o dereglare in secretia de cortizol a glandelor suprarenale. Organismul incearca sa remedieze situatia si glandele suprarenale maresc productia de androgeni. Aceasta situatie este numita hiperplazie adrenala congenitala si este de natura genetica. De obicei, aceasta afectiune nu poate fi descoperita mai devreme de pubertate.

Investigatii necesare 
Medicul trebuie sa efectueze un examen complet al pacientei. Pentru a stabili cantitatea de hormoni, se vor preleva mostre de sange si urina. In plus, medicul poate cere si o tomografie computerizata sau o rezonanta magnetica, pentru a investiga minutios toate cauzele care ar fi putut declansa hirsutism

Tratament medical 
Tratamentul depinde strict de cauza aparitiei hirsutismului. Daca afectiunea este usoara si in plus, nici nu prezinta un ciclu menstrual dereglat, atunci poate sa nu fie nevoie de tratament.

Pe de alta parte, daca apar modificari ale menstruatiei, insotite de acnee sau obezitate, medicul trebuie sa prescrie un medicament care sa contina hormoni sexuali feminini si care sa rezolve si problema dereglarilor menstruale.

In cazul in care hirsutismul este cauzat de tumori suprarenaliene sau ovariene, acestea trebuie extirpate printr-o operatie chirurgicala.

In urma tratamentului medicamentos, firele de par devin mai subtiri si implicit mai putin vizibile, insa rezultatele pot fi observate in timp si nu rapid, precum in cazul unei epilari.

Din pacate, in majoritatea cazurilor, hirsutismul reapare odata ce tratamentul este intrerupt, ceea ce inseamna ca persoanele care se confrunta cu un hirsutism sever, trebuie sa urmeze acelasi tratatament pe tot parcursul vietii. Sub nicio forma acest tip de medicamente nu pot fi luate in urma sfaturilor primite de la o persoana neavizata, ci doar conform recomandarii medicului, precedata de un examen medical complet.

Raspunsul la tratament se poate intinde pe o perioada de la 6 pana la 12 luni. In tot acest timp, parul in exces poate fi indepartat prin diverse metode cosmetice.

Tratament cosmetic 
Exista diverse modalitati cosmetice pentru indepartarea parului nedorit prin epilare, pensare sau decolorare. Ceara sau cremele pentru epilare sunt folosite foarte des pentru indepartarea parului. De asemenea, raderea sau smulgerea parului cu ajutorul pensetei pot duce la infectarea zonei respective sau aparitia de cicatrici, mai ales daca operatiunea are loc pe pielea uscata.

Metodele mai noi dar si mai scumpe, pentru indepartarea parului in exces, sunt electroliza si terapia cu laser. Electroliza poate inlatura permanent parul nedorit, insa este o terapie costisitoare si de lunga durata. Terapia cu laser este mai noua si se afla inca sub investigatie.

sursa:divahair.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce solutii medicale avem in caz de pilozitate excesiva