Ce simptome dau polipii pe colon

Posted by Alin Marinescu on Friday, November 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru polipi colon

Polipii pe colon, numiti si polipi colorectali, sunt formatiuni celulare care iau nastere pe suprafata colonului, adica intestinul gros, ultima portiune a tubului digestiv. Numarul si dimensiunea acestora pot varia.

Polipii colorectali pot fi impartiti in 3 categorii:

Polipi hiperplazici (aproximativ 90% din polipii descoperiti in urma investigatiilor sunt hiperplazici; acestia nu sunt cancerosi si au de obicei sub 5 mm);
Polipi adenomatosi – se impart, la randul lor, in polipi tubulari, tubulovilosi si vilosi (cei din urma au cel mai ridicat potential cancerigen, dar riscul de cancer depinde si de marimea lor; cu cat polipii sunt mai mari, cu atat riscul de cancer de colon este mai crescut);
Sindroame polipozice colonice – reprezinta boli ereditare in care riscul de a avea polipi se transmite la urmasi. Exemple de asfel de boli: sindromul Lynch, polipoza adenomatoasa familiala, sindromul Gardner, polipoza asociata MYH (pacientul prezinta o mutatie a genei MYH), sindromul Peutz-Jeghers, sindromul de polipoza serata.

Ce simptome dau polipii pe colon

Adeseori, polipii pe colon nu sunt simptomatici si sunt descoperiti la investigatii de rutina. Insa exista si situatii cand polipii pot da astfel de simptome, unele dintre ele banale, care pot fi usor trecute cu vederea:

Constipatie sau diaree care persista mai mult de 7 zile (semnaleaza prezenta unui polip de dimensiuni mari, dar si alte probleme de sanatate);
Crampe abdominale, dureri de burta (cauzate de polipi care obstructioneaza intestinul);
Senzatie de greata si varsaturi;
Scaun de culoare inchisa sau cu firicele de sange;
Hemoragie rectala (specifica in cazul hemorozilor sau fisurilor anale);
Anemie prin carenta de fier (cauzata de sangerarile rectale), care se manifesta prin oboseala exagerata si respiratie ingreunata.
Daca observi astfel de simptome, este important sa mergi la medic si sa faci analizele pe care ti le recomanda. Descoperiti timpuriu, polipii pe colon pot fi indepartati usor, iar riscul de cancer de colon scade semnificativ.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce simptome dau polipii pe colon