Ce se petrece in corpul tau cand te vaccinezi

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 20, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Despre vaccinuri s-a vorbit intens in ultimele decade si se va vorbi in continuare. Exista voci care aduc in primplan reactiile adverse si mereu aprinsa legatura cu autismul, chiar daca aceasta nu a fost dovedita niciodata. in evolutia omenirii, medicina a insemnat enorm, mai ales in ultimul secol, cand s-au facut progrese fantastice. Daca la un moment dat vorbeam de 35 de milioane de decese intr-o epidemie de gripa (cea spaniola), acum astfel de fenomene sunt evitate tocmai prin rezultatele muncii unor oameni profesionisti, care isi consuma timpul pentru crearea de noi medicamente, vaccinuri, solutii pentru boli grave.

Orice vaccin contine un virus atenuat (modelul era folosit la inceputuri si e normal sa fie asa, pentru ca nu aveau tehnici sa izoleze anumite componente virale) sau o parte dintr-un virus, suficienta cat sa pacaleasca organismul uman, sa-l faca sa creada ca virusul a patruns in corp; asa se pot forma mecanisme de aparare eficienta, indeosebi anticorpi. Aceste componente imune rezista in corp si sunt formate gratie vaccinului. in cazul in care virusul obisnuit ajunge in organism, acesta e pregatit si capabil sa aiba un raspuns pe masura, evitand imbolnavirea. in cazul primelor reactii la componentele vaccinului, schimbarile imunologice pot aduce febra, tahicardie, modificari la locul de punctie, sindroame pseudogripale, eruptii cutanate etc., dar aceste raspunsuri sunt autolimitate. Studierea atenta a sute de mii de copii nu a gasit nicio relatie intre vaccinare si autism.

Curentul antivaccinare este nociv si lipsit de fundament. Ca sa intelegem valoarea unui vaccin, vom citi putin despre destinul dramatic al unui om fabulos. Avocatul Paul Alexander¹ traieste de 65 de ani intr-un plaman de fier. Se afla printre putinii care mai folosesc acest mecanism fara de care actul respirator cere eforturi uriase si poate fi sustinut doar pentru cateva minute. Mentionam ca virusul poliomielitic poate ataca direct sistemul nervos, producand paralizie. Paralizia muschilor respiratori si a diafragmului (muschi ce separa organele toracice de abdomen) face aproape imposibila respiratia, astfel ca cea mai mare parte din zi acesti oameni stau in cilindri metalici care genereaza o presiune negativa si forteaza aerul sa intre si sa iasa din plamani.

Dupa mult exercitiu, Paul Alexander reusea sa respire singur, cu dificultate, timp de cateva minute. Apoi se intorcea in plamanul de fier. Parintii din zilele noastre nu pot percepe tragedia, pentru ca n-au trait in acele vremuri, in care oricine se putea imbolnavi, nestiind daca e vorba de o bacterie sau un virus ce provoaca asemenea efecte distrugatoare. Lumea era pur si simplu disperata sa nu se infecteze si sa gaseasca o solutie eficienta de preventie, respectiv de tratament. Se inchideau teatre, piscine, scoli. Apareau centre cu zeci de plamani artificiali inghesuiti in cativa metri patrati. Se lucra intens in cercetarea bolii, in descoperirea agentului etiologic, pentru a-l intelege si a putea veni cu o solutie.

in 1952 au fost 21.000 de forme paralizante de poliomielita numai in SUA. Aproximativ 3000 de mii de oameni au murit in scurt timp, restul necesitand de regula astfel de plamani de fier. Paul Alexander s-a imbolnavit la varsta de sase ani, iar de atunci si-a petrecut majoritatea vietii in cilindrul care-l ajuta sa respire. Are 70 de ani acum, iar intre timp a reusit sa termine Dreptul, sa obtina titlul de doctor si mai ales sa vada ca alti oameni au fost feriti de mersul pe acelasi drum chinuitor. Asta multumita unui domn pe care-l vom cunoaste imediat.

Poliomielita a facut ravagii in lume. Pana sa introduca Jonas Salk² vaccinul in 1952 (folosit din 1955), virusul polio afecta sute de mii de oameni anual. La multi copii, afectiunea dadea paralizie (se foloseau sisteme metalice de sustinere a membrelor, diferite carje, plamani externi cand afectarea muschilor respiratori era severa) si mortalitatea sau morbiditatea (adica afectarea de sisteme si organe) erau la cote inalte. in 1988 a fost primul efort global de a eradica poliomielita, scazand numarul de cazuri totale la aproximativ 350.000. Treptat, majoritatea statelor au eliminat aceasta crunta afectiune.

Virusologul american Jonas Salk a schimbat evolutia omenirii. Descendent al unei familii de evrei, Salk a aratat aptitudini deosebite inca de mic, studiind in scoli cu renume (face programa de patru ani in trei ani, printre altele) si dorind sa urmeze o cariera in avocatura. Dupa indelungi discutii cu mama sa, isi schimba planul si se pregateste pentru medicina, pe care o studiaza in New York. Termina printre primii si-si da seama ca nu vrea sa trateze un numar limitat de oameni, in clinica, ci poate sa influenteze intreaga omenire, printr-o asidua munca de cercetare. Se dedica biochimiei – rupe un an pentru aceasta – si mai ales bacteriologiei, apoi trece la virusuri, unde studiaza tulpini de virusuri gripale, virusul poliomielitei, rujeolei si, mai tarziu, virusul imunodeficientei umane dobandite (HIV).

Jonas Salk s-a trezit in marea criza economica si mai tarziu a avut de suferit din cauza intrarii SUA in Al Doilea Razboi Mondial, ambele evenimente influentand fondurile pentru cercetare. Dupa 1945, reuseste sa stabileasca un laborator decent in Pittsburgh si incepe sa amelioreze tulpini ale virusului polio, utilizand mici cantitati de formol. Face primul vaccin pe care il testeaza pe propria persoana, precum si pe apropiati, apoi incepe repede un trial pe mai bine de doua milioane de voluntari (majoritatea copii). Ulterior, vaccinul sau este rafinat, imbunatatit constant, ducand la eradicarea poliomielitei.

Cazurile de tip Paul Alexander sunt o ramasita a vremurilor trecute si ne pot umple de tristete. Cand ne uitam insa in jurul nostru, nu putem trece cu vederea faptul ca tocmai vaccinurile inventate de profesionisti dedicati ca Jonas Salk au facut posibila trecerea intr-un registru superlimitat (se crede ca mai sunt trei exemple in SUA) a acestor cazuri. Putem privi cu optimism inainte. Recomandam relatii frumoase cu medicul pediatru sau de familie, in care vaccinarea copiilor sa ocupe un loc important. Vaccinarea se va face conform programului de vaccinare, cu un consult riguros inainte, cu o monitorizare atenta si mai ales cu informare din surse genuine, adica din mintile extraordinare ale medicilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se petrece in corpul tau cand te vaccinezi