Ce se intampla in organism cand nu consumam suficienta apa

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 1, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru consum de apa

Apa este principala componenta chimica a organismului si constituie aproximativ 60% din greutatea corpului. Functionarea fiecarui sistem si organ din corpul unei persoane depinde de apa. Iata ce se intampla cand aceasta nu este consumata in cantitati suficiente!

“Apa este un element foarte important pentru corpul uman. In fapt, suntem o combinatie de apa, oase, muschi si grasime. Echilibrul intre acesti cinstituenti duce la echilibru metabolic, adica la greutatea optima si starea de sanatate. Exista multe teorii legate de cantitatea de apa pe care trebuie sa o consumam, dar aceasta variaza in functie de mai multi parametrii. Acestia sunt: starea de sanatate, nivelul de activitate, sex, starea fiziologica - sarcina sau alaptarea, regiunea unde locuim. Zilnic pierdem apa prin mai multe procese fiziologice, cum ar fi transpiratia, respiratia, eliminarea urinei si unele procese intestinale. Apa trebuie recuperata prin aport. Acest aport nu trebuie sa fie numai din lichide, pentru ca apa o putem lua si din alimente. In Metoda Balanica de preventie si tratament, proportia dintre grasime si apa este foarte importanta. Cu cat avem mai multa grasime, cu atat avem o cantitate mai mica de apa. Pe masura ce cantitatea de grasime scade, procentul de apa creste. Corpul nostru este 50-60% apa, uneori si mai mult. Cantitatea de lichide zilnice trebuie sa fie de aproximativ 2 l, iar in cazul barbatilor chiar de 3 l. Cantitatea minima de apa trebuie sa fie de 1,5 l’’, subliniaza pentru Gandul medicul Florin Balanica, specialist in medicina personalizata si nutrititie.

Apa contribuie la eliminarea reziduurilor metabolice din organele vitale, transporta substantele nutritive la celule si asigura hidratarea nasului, urechilor si gatului.  

“Lipsa de apa poate duce la deshidratare, situatie care apare atunci cand nu exista suficienta apa in organism pentru a se desfasura functiile normale. Chiar si deshidratarea usoara ar putea determina un nivel scazut de energie si oboseala. Cauzele frecvente ale deshidratarii includ, varsaturile, diabetul, arsurile, febra sau transpiratia excesiva. Daca o persoana nu bea suficiente lichide atunci cand vremea este calda sau cand face sport se poate deshidrata. Manifestarile deshidratarii sunt diferite, pentru ca sunt determinate de cantitatea de apa pierduta. Iata cateva dintre simptomele usoare de deshidratare: sete, pierderea apetitului alimentar, piele uscata, fierbinte, urina inchisa la culoare, uscaciunea gurii, oboseala sau slabiciune, frisoane, amteli.

Daca pierderea de apa este mai mare se pot experimenta urmatoarele efecte ale deshidratarii: accelerarea ritmului cardiac si al respiratiei, diminuarea transpiratiei, micsorarea cantitatii de urina, cresterea temperaturii corpului, oboseala extrema, crampe musculare, dureri de cap, greata, furnicaturi la nivelul membrelor’’, precizeaza medicul Florin Balanica.

In cazuri de deshidratare avansata se poate ajunge la convulsii, pierderea cumostiintei si chiar moarte. Deshidratarea poate duce, atat la persoanele aparent sanatoase, cat si la cei cu diverse patologii, la diverse boli sau accentuarea unora existente. Acestea sunt scaderea protectiei imunitare, tromboza, modificarea coagularii etc.

Activitatea fizica necontrolata poate duce la deshidratare, dar si la o afectare articulara acuta. “De asemenea, consumul excesiv de apa poate contribui la eliminarea unor minerale importante, cum ar fi magneziu, potasiu si alte saruri. Un om aparent sanatos nu are de ce sa faca exces de apa. Corpul nostru produce apa in timpul proceselor metabolice. Mancarea trebuie sa reprezinte o sursa importanta de apa, prin legume, fructe, dar nu numai. Exista si intoxicatia cu apa, chiar daca foarte rara. Intoxicatia cu apa se produce prin dezechilibru electrolutic la o cantitate de 100g/kg si afecteaza preponderent copiii si atletii. 

Mai exisa o categorie de persoane afectate de aportul in exces de apa, cei care tin dieta cu apa. Excesul reduce pofta de mancare. Este adevarat, consumul adecvat de apa reduce efectele celulitei, constipatiei si ale imbatranirii. Excesul duce la supraincarcare, intoxicatie si chiar deces’’, adauga nutritionistul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se intampla in organism cand nu consumam suficienta apa