Ce se intampla in corpul tau daca te machiezi in fiecare zi

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru machiaj

Oamenii folosesc machiajul de peste 5000 de ani pentru a-si accentua trasaturile si a ascunde imperfectiuni precum primele semne ale imbatranirii. Desi nu este nimic gresit in a-ti pune frumusetea in valoare, machiajul devine o problema atunci cand provoaca dependenta psihologica.

Potrivit unui studiu recent, aproape 44% dintre femeile intervievate au declarat ca se simt neatragatoare fara machiaj. Dar problema legata de machiaj nu se opreste aici. Tot mai multi specialisti se declara ingrijorati de modul in care machiajul afecteaza sanatatea, mai ales atunci cand este folosit zi de zi, adesea in mod excesiv. 

Toate produsele de machiaj, de la fond de ten si pana la pudra, contin un numar mare de substante chimice, unele dintre ele fiind periculoase pentru sanatate. Modul in care acestea interactioneaza cu pielea ar putea sa cauzeze uscarea pielii, descuamarea, blocarea porilor sau unele reactii alergice.

Dar si mai ingrijorator este faptul ca unele substante chimice din farduri si produse cosmetice pot penetra straturile profunde ale pielii si ajung astfel in sange. Iar daca aceste substante sunt toxice, expunerea constanta la ele aduce un risc major pentru sanatate.

Machiajul a prezentat un pericol real pentru populatie de-a lungul istoriei. Intr-un studiu publicat de Journal of Archaeological Science se arata faptul ca oasele copiilor din perioada Edo din Japonia (1603-1868) contineau un nivel de metale toxice de zeci de ori mai mare decat ar fi normal. Cercetatorii sustin ca principala cauza era pudra faciala alba folosita de femei in acea perioada, care continea canitati mari de metale toxice, iar acestea erau transmise copiilor in timpul alaptarii. Intr-un alt studiu realizat in anul 1991 s-a descoperit faptul ca dermatograful de tip khol folosit in lumea a treia continea cantitati mari de plumb, un metal toxic.

In prezent, produsele cosmetice sunt mult mai bine reglementate, dar asta nu inseamna ca sunt 100% sigure. Iata cateva dintre substantele chimice periculoase care se gasesc in prezent in produsele de machiaj, potrivit  theheartysoul.com:

Cadmiu

Un metal de culoare alb-albastruie pe care studiile l-au asociat cu insuficienta renala, afectiuni ale oaselor sau chiar cancer. Cercetatorii sunt de parere ca acest metal devine toxic la un nivel mult mai scazut fata de limitele impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a realizat un studiu asupra metalelor grele care se gasesc in produsele cosmetice. Cadmiul a fost gasit in produse ale unor branduri cunoscute, in special in cosmetice precum fard de pleoape, fard crema de pleoape, primer si fonduri de ten.

Toluen

Un studiu sugereaza ca acest dizolvant, care se gaseste in oja pentru unghii, poate afecta sistemul nervos, provocand afectiuni neurologice precum dementa.
Toluenul se gaseste in diverse produse pentru unghii, dar si in unele vopsele de par.

Benzofenona

Aceasta substanta este folosita in produsele pentru protectie solara. Benzofenona poate provoca reactii alergice manifestate sub forma iritatiilor la nivelul pielii, putand sa provoace chiar si soc anafilactic, potrivit unui studiu citat de theheartysoul.com. Este folosita in balsamul de buze, oja, parfumuri, sampon, balsam pentru par, fixativ sau creme de protectie solara.

Parabeni

Parabenii sunt conservanti adaugati in produsele cosmetice pentru a preveni inmultirea bacteriilor. Acestia pot afecta sistemul endocrin, iar un studiu a evidentiat faptul ca parabenii pot fi depistati in tumorile de cancer mamar, ceea ce ridica si mai multe semne de intrebare cu privire la riscurile folosirii parabenilor. Sunt inclusi in numeroase produse, de la parfum, gel de dus, sampon, balsam de par sau lotiuni de corp.

Plumb

Se gaseste adesea in produsele de machiaj pentru buze asa cum sunt rujul, glossul sau creionul pentru contur. De asemenea, este prezent in vopsele de par, mascara, fard de pleoape, blush sau fond de ten. Intr-un studiu de laborator realizat de FDA, plumbul a fost gasit in cantitati variabile in toate produsele testate, cu exceptia pudrei pentru bebelusi si a lotiunilor de corp.

Talc

Un mineral folosit in pudrele pentru machiaj, in blush-uri sau fond de ten lichid. S-a demonstrat ca acest mineral este adesea contaminat cu azbest, o substanta cu efect cancerigen. Potrivit unei analize prublicate in Jurnalul European pentru Prevenirea Cancerului, un numar mare de studii fac legatura intre folosirea pudrei de talc si aparitia cancerului ovarian. Talcul se gaseste in pudra pentru bebelusi, dar este prezent si in deodorante, produsele pentru ingrijire feminina, fardurile pudra pentru pleoape, fond de ten, rujuri sau masti faciale.

"Desi cele mai multe dintre aceste substante nu sunt prezente in produse cosmetice in cantitati care sa puna sanatatea in pericol, expunerea constanta la ele prin folosirea zilnica a machiajului este un motiv de ingrijorare", declara Julia R. Barrettin, specialist in cadrul National Institute of Environmental Health Sciences din Statele Unite.

Daca vrei sa-ti protejezi sanatatea, una dintre metode este citirea cu atentie a listei de ingrediente a produselor cosmetice si alegerea celor care sunt sigure. De asemenea, poti apela la produsele cosmetice naturale, care au devenit tot mai populare in ultimii ani. O alta optiune este aceea de a renunta complet la machiaj in unele zile.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se intampla in corpul tau daca te machiezi in fiecare zi