Ce se intampla in corpul nostru cand consumam aspirina

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, March 22, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru aspirina

Studiile de specialitate arata ca aspirina ajuta la prevenirea atacurilor vascular cerebrale, a infarctului, a mai multor tipuri de cancer si a preeclamsiei, afecțiune care da batai de cap gravidelor, constand in valori crescute ale tensiunii arteriale.

Mai mult de atat, rezultate ale unui studiu recent scot la lumina faptul ca acidul salicilic, ingedient activ din aspirina blocheaza o proteina care afecteaza celule nervoase in boli precum Alzheimer sau Parkinson, scrie CSID.

"Este prea devreme sa afirmam ca aspirina poate proteja organismul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson sau Huntington", este de parere Daniel Klessing, professor la Boyce Thompson Institue si Cornell University, sub indrumararea caruia a fost realizat studiul.

"Desi rezultatele studiului nostru ofera mari speranţe in ceea ce priveste un posibil tratament pentru bolile neurodegenerative, este nevoie de studii aprofundate in acest domeniu", a adaugat Klessing. in plus, autorul studiului afirma ca un compus derivat din acidul salicilc ar parea a fi mai eficient si mai sigur decat aspirina.

Potrivit CSID, in jurul consumului de aspirina se invart foarte multe intrebari legate de siguranța. Cel mai ingrijorator aspect legat de consumul de aspirina este faptul ca poate declansa sangerari ale tractului digestiv superios, mai precis in stomac si creier iar odata cu inaintarea in varsta, acest risc creste.

Specialistii americani recomanda aspirina persoanelor trecute de varsta de 50 de ani in vederea protejarii de boli cardiovasculare si de cancer colorectal. Tratamentul este indicat cu precadere persoanelor cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani care prezinta riscuri de minim 10% de a suferi un accident cerebral sau infarct pe o perioada de 10 ani insa administrarea de aspirina nu este recomandata numai pentru reduce aceste riscuri.

"in cazul pacienţilor care urmeaza un tratament cu aspirina pentru boli cardiovasculare, prevenţia impotriva cancerului colorectal este un beneficiu in plus", a declarat Andrew Chan, gastroenterologist la Spitalul din Massachusetts.

Persoanele care nu au un istoric al bolilor cardiovasculare sunt in centrul dezbaterii in ceea ce priveste tratamentul preventiv cu aspirina.

sursa: sanatate.bzi.ro


In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se intampla in corpul nostru cand consumam aspirina