Ce se intampla in corp cand te antrenezi prea mult

Posted by Alin Marinescu on Sunday, December 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru antrenamente fizice

Atunci cand te antrenezi prea mult ajungi sa-ti afectezi bunastarea fizica si emotionala. De fapt, programele riguroase de antrenament pot impiedica performantele atletice, pot creste riscul de ranire in timpul exercitiilor si, de asemenea, pot suprima sistemul imunitar. Antrenamentele devin excesive atunci cand intensitatea, durata sau frecventa lor interfereaza cu odihna si recuperarea adecvata intre antrenamente. Iata ce se intampla atunci cand te antrenezi prea mult!

Ce schimbari au loc in corpul tau cand te antrenezi prea mult?

1. Modificari hormonale

Secretia de hormoni este influentata de antrenamentele in exces. Atletii de performanta, care fac mai multe ore de cardio in fiecare zi, pot prezenta o secretie crescuta de cortizol, un hormon asociat cu stresul si cresterea in greutate. in plus, suprasolicitarea iti poate suprima apetitul prin cresterea secretiei a doi hormoni, cunoscuti sub numele de epinefrina si norepinefrina. Iar consumul inadecvat de calorii din timpul programelor dificile de antrenament poate reduce rata de recuperare si poate intensifica simptomele.

2. Modificari ale sistemului imunitar

Exercitiile in exces iti pot suprima sistemul imunitar. Cat timp corpul tau se lupta cu oboseala si recuperarea inadecvata a muschilor, energia rezervata functionarii corecte a sistemului imunitar este redirectionata pentru repararea muschilor si oaselor. in plus, exercitiile efectuate atunci cand esti bolnav pot prelungi timpul de recuperare si te impiedica sa te antrenezi la nivelul normal.

3. Modificari ale ritmului cardiac

O valoare ridicata a ritmului cardiac indica suprasolicitarea organismului. De exemplu, un ritm cardiac sustinut de 80 de batai pe minut atunci cand ritmul cardiac obisnuit este de 65 de batai pe minut reprezinta o frecventa cardiaca ridicata. in plus, exercitiile prea solicitante pot creste timpul necesar pentru ca ritmul cardiac sa revina la o rata normala. Prin urmare, ar trebui sa inregistrezi ritmul cardiac pe tot parcursul exercitiilor si sa observi daca acesta isi revine la normal ulterior.

4. Modificari musculare si ale oaselor

Muschii si oasele sunt supuse leziunilor microscopice in timpul exercitiilor si necesita intre 24 si 48 de ore de odihna intre antrenamente pentru o recuperare adecvata. Atunci cand renunti frecvent la perioadele adecvate de odihna, iti reduci puterea si ti se poate parea ca exercitiile usoare sunt foarte dificile. incercarea de a face exercitii intr-o stare slabita poate duce la ruperi musculare. Ar trebui sa incepi un program de antrenament cu una sau doua sesiuni saptamanale si sa maresti frecventa pe masura ce te obisnuiesti cu exercitiile fizice regulate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se intampla in corp cand te antrenezi prea mult