Ce se intampla dupa ce renuntati la fumat

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fumator

Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, coordonatorul programului national „Stop Fumat”, a explicat la Digi24 care sunt beneficiile renuntarii la fumat.

Primele care se imbunatatesc sunt simturile: gustul si mirosul. Asta la doar 48 de ore de la renuntarea la fumat. „Cele mai mari beneficii sunt cele ale aparatului cardiovascular: inima si vasele de sange sunt cele mai castigate. Circulatia are loc mai usor. Dispare fenomenul de vasoconstructie a venelor, se normalizeaza cantitatea de dioxid de carbon din sange, dispare senzatia de picioare grele, toate organele primesc mai mult oxigen, tensiunea arteriala scade in primele cateva zeci de minute de la renuntarea la fumat. Plamanii au si ei de castigat, insa nu din perspectiva micsorarii riscului de cancer pulmonar. Insa primele efecte sunt cele ale ameliorarii respiratiei: cresterea capacitatii de efort, senzatia ca nu mai gafai. Acest lucru se intampla in 2-4 saptamani”, a spus medicul Magdalena Ciobanu, pentru digi24.ro.

La fel de importante sunt si schimbarile de ordin psihic. „Psihicul omului primele zile, dupa ce trece sevrajul, nevoia acuta, omul incepe sa se simta mai liber, constata ca are timp liber, oamenii isi dau seama ca nu sunt asa nervosi, artagosi, nu le sare tandara cum credeau ei. Sunt mai calmi. Si lucrul asta ii mira pe foarte multi deoarece aveau impresia ca sunt colerici, constata ca nu este asa”, a mai spus pneumologul.

Si memoria se imbunatateste. „Intr-un ritm variabil oamenii incep sa isi recapete din memorie. Din cauza scaderii oxigenului in sange sinapsele dintre neuroni care stau la baza invatarii nu mai au aceeasi eficienta si de aceea fumatorii au memoria afectata. Cu ajutorul unor exericitii de memorie, dar si al unei activitati intelectuale, imbunatatirea memoriei se resimte destul de bine. Oamenii simt ca au mai mult spor”, a explicat Magdalena Ciobanu.

De asemenea, in primele zile de nefumat pielea incepe sa isi schimbe aspectul: tegumentul este oxigenat, capata mai mult sange. Pielea galbena a fumatorului devine roz.  

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se intampla dupa ce renuntati la fumat