Ce se intampla daca consumi zilnic 30 de ml de ulei de cocos

Posted by Alin Marinescu on Monday, November 9, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru ulei de cocos

Uleiul de cocos este unul dintre putinele alimente ce pot fi clasificate drept super-alimente. Acest produs se bucura de foarte multa popularitate in prezent, iar in articolul de fata iti vom ilustra motivele pentru care a devenit atat de popular astazi.

Acest ulei contine trigliceride cu lant mediu, adica acizi grasi de lungime medie. Majoritatea sunt considerate a fi trigliceride cu catena lunga, dar uleiul de cocos este metabolizat diferit. Trigliceridele iau nastere in ficat si ajung in tractul digestiv, unde sunt apoi folosite ca o sursa rapida de energie.

In societatea noastra occidentala, uleiul de cocos inca mai este considerat a fi un aliment exotic, fiind consumat in primul rand de persoanele preocupate de mentinerea unui regim alimentar sanatos. In alte parti ale lumii, insa, uleiul de cocos sta la baza piramidei alimentare. In zona Pacificului de Sud, oamenii isi obtin peste 60% din calorii din consumul de nuci de cocos. Acesti oameni sunt recunoscuti drept cei mai mari consumatori de grasimi saturate din lume. Populatia din aceasta regiune a lumii este deosebit de sanatoasa, si inregistreaza o rata neglijabila a bolilor cardiace.

Ajuta la mentinerea sub control a greutatii corporale

Un studiu din 2009, care a analizat legatura intre consumul de ulei de cocos si slabirea corporala, a constatat ca uleiul a redus in mod semnificativ obezitatea, in special surplusul de grasime abdominala. Uleiul de cocos este usor de digerat, plus ca protejeaza organismul de capatarea unei rezistente la insulina.

Reprezinta o sursa excelenta de acid lauric

Acidul lauric din uleiul de cocos are proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice, oferind astfel protectie impotriva infectiilor. Atunci cand uleiul este digerat enzimatic, acesta produce o monoglicerida cunoscuta sub denumirea de monolaurina. Acidul lauric si monolaurina sunt de mare ajutor in eradicarea agentilor patogeni precum bacteriile, virusurile, si ciupercile daunatoare.

Reduce frecventa crizelor convulsive

O dieta ketogenica este o dieta cu continut redus de carbohidrati, dar bogata in grasimi. Acest lucru duce la cresterea concentratiei de corpi cetonici in sange. Din motive inca neelucidate complet, acest tip de dieta poate reduce frecventa crizelor epileptice la copii.

Sprijina digestia

Multi oameni ce sufera de probleme digestive ar trebui sa ia in considerare adaugarea in alimentatie a uleiului de cocos. Acesta are efecte pozitive asupra digestiei, fiind de ajutor in tulburarile alimentare precum sindromul colonului iritabil, si luptand in mod eficient impotriva microbilor din sistemul digestiv. Acizii grasi au proprietati antimicrobiene, luptand impotriva bacteriilor, infectiilor cu candida, si chiar a parazitilor intestinali.

Reduce simptomele diabetului de tipul 2

Un studiu recent realizat de Institutul de Cercetari Medicale Garvin a aratat ca uleiul de cocos impiedica dezvoltarea de rezistenta la insulina, reducand astfel riscul de diabet de tipul 2.

Este ideal pentru prajirea si gatirea alimentelor la temperaturi ridicate

Multumita acizilor grasi cu catena medie, uleiul de cocos are un punct de ardere mult mai ridicat decat celelalte uleiuri alimentare. Atunci cand vine vorba de prajirea alimentelor, uleiul de cocos este superior uleiului de masline. Uleiul de masline se oxideaza atunci cand atinge punctul de ardere, producand radicali liberi ce contamineaza hrana preparata prin prajire.

Reduce si previne aparitia ridurilor fine

Uleiul de cocos nu este destinat exclusiv consumului alimentar, ci poate fi folosit si pentru uz extern, fiind un ingredient cosmetic deosebit de eficient! Tonifiaza tesuturile conjunctive, prevenind astfel aparitia ridurilor si pierderea elasticitatii pielii. Aplica uleiul direct pe fata pentru a atenua aspectul liniilor fine, sau foloseste-l zilnic pe post de agent hidratant!

Suprima apetitul alimentar

Un alt lucru grozav despre uleiul de cocos este faptul ca poate reduce senzatia de foame. Se speculeaza ca acest lucru ar avea legatura cu modul in care sunt metabolizati acizii grasi pe care ii contine, proces care are ca rezultat producerea de corpi cetonici. Acestia din urma sunt responsabili pentru reducerea poftei de mancare.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente  super-alimente  trigliceride  acizi grasi  tractul digestiv