Ce se intampla cu materia cenusie daca tii dieta

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 18, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Un studiu publicat recent in JNeurosci a aratat ca cei cu mai multa materie cenusie in doua puncte din cortexul prefrontal au mai mult control de sine in luarea deciziilor mai sanatoase cu privire la dieta.

„Materia cenusie poate fi un potential semnal pentru autocontrol”, a precizat Hilke Plassmann, unul dintre autorii studiului si profesor la INSEAD din Franta. Cortexul prefrontal este localizat chiar dincolo de frunte si este cunoscut pentru implicarea in planificare si luarea deciziilor. in cadrul studiului, cercetatorii au analizat doua parti din acesta, ambele implicate in autocontrol, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

In prima parte a studiului, cercetatorii au analizat date de la trei experimente anterioare, adunand informatii despre cantitatea de materie cenusie din creier. Acestea au inclus in total 91 de participanti; toti erau slabi si niciunul nu tinea dieta.

Cu ajutorul RMN-ului, participantilor li s-au dat una dintre cele trei instructiuni: sa ia in considerare cat de sanatos este un anumit aliment, sa ia in considerare gustul sau sa ia decizii in mod natural. Astfel, au scos la iveala ca cei cu mai multa materie cenusie in aceste doua zone au aratat mai mult autocontrol si au ales sanatatea in detrimentul gustului.

In a doua parte a studiului, cercetatorii au recrutat alti oameni pentru a confirma rezultatele. De data aceasta insa, au schimbat instructiunile, spunandu-le participantilor sa se distanteze de mancare, sa „se rasfete” sau sa ia decizia in mod natural. Din nou, la fel ca in experimentele anterioare, li s-au aratat imagini cu diferite alimente in timp ce erau scanati cu RMN. De asemenea, au fost rugati sa precizeze ce suma de bani ar fi dispusi sa o ofere pe o scara de la 0 la 2,50$. Cercetatorii din Franta au ajuns la acelasi rezultat: cei cu mai multa materie cenusie in cele doua puncte ale cortexului prefrontal au mai mult autocontrol.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se intampla cu materia cenusie daca tii dieta