Ce se intampla cu corpul tau cand nasti

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Este un sentiment incredibil acela de a deveni mama. La urma urmei, este o experienta care iti schimba viata. De la prima ecografie pana la planificarea tuturor lucrurilor, copilul are un efect profund asupra starii tale emotionale, chiar inainte de a se naste. Dar orice viitoare mamica stie ca au loc niste schimbari fizice chiar si dupa nastere. Iata ce se intampla cu corpul tau cand nasti!

1. Pierderea parului. Sarcina poate fi perfecta pentru parul tau. Din pacate, contrariul este adesea adevarat atunci cand vine vorba de perioada de dupa nastere. Atunci cand cele mai multe femei raman insarcinate, acestea au parul mult mai des. Dar acest lucru dispare din cauza unei scaderi semnificative a estrogenului. Multe mame vad o pierdere vizibila a parului dupa nastere. Vestea buna este ca aceasta nu este cu adevarat o cadere a parului, ci o revenire la normal dupa ce s-a indesit parul in timpul sarcinii. Daca acest lucru te deranjeaza, poti folosi un sampon pentru volum, deoarece contine ingrediente care te ajuta sa ascunzi aceasta cadere masiva a parului.

2. Constipatie. Hormonii sarcinii iti pot afecta intestinul, precum si unele dintre medicamentele prescrise pentru noile mamici. Toate aceste lucruri duc la constipatie, care este des intalnita dupa nastere. Miscarile intestinale revin la normal in primele zile dupa nastere bebelusului. Dar daca te simti constipata si dupa aceasta perioada scurta, asigura-te ca bei cel putin 8-10 pahare mari cu lichid pe zi. De asemenea, poti incerca sa mananci prune, deoarece acestea sunt un laxativ natural mai bland.

3. Transpiratii. Daca simti ca transpiri mai mult dupa ce ai dat nastere, nu te ingrijora. Nu esti singura persoana care a observat acest lucru. Mai exact, acest lucru se intampla in cazul multor mamici, mai ales in timpul noaptii. Acest lucru are loc din cauza acelor hormoni de sarcina pe care inca ii ai in corp. Pana cand corpul tau va reveni la normal, poti dormi pe un prosop, pentru a nu uda pernele si asternuturile. De asemenea, poti evita sa dormi in pijmale groase, astfel incat sa nu iti fie foarte cald noaptea.

4. Probleme cu vezica urinara. Este posibil ca bebelusul tau sa nu fie singurul caruia sa ii fie greu sa isi controleze vezica urinara dupa nastere. Incontinenta urinara poate aparea in cazul multor noi mamici. Daca te duci la toaleta mai des decat obisnuiai, nu iti face griji. Nasterea slabeste muschii pelvisului, insa acest lucru este corectat in general in decurs de un an.

5. Intunecarea pielii. Multe mame pot observa ca zona inghinala are o culoare diferita dupa nastere. Pigmentarea din zona inghinala va aparea dupa nasterea unui copil. Situatia poate reveni la normal odata ce zona si hormonii se stabilieaza. Daca pielea nu revine niciodata la culoarea de dinainte de nastere si acest lucru este o problema pentru tine, exista optiuni cum ar fi tratamentele cu lasere, interventiile chirurgicale si anumite creme de albire.

6. Sani mariti. Sanii mariti ar putea parea un efect secundar amuzant dupa ce nasti, dar adevarul este ca bustul post-sarcina nu este la fel ca un implant gratuit. Dupa nastere, sanii se umplu cu lapte, lucru care poate fi dureros. Durerea ar trebui sa dispara odata ce incepi sa alaptezi. Cu toate acestea, daca nu alaptezi, durerea ar putea continua pana cand organismul nu va mai produce lapte. Desi simptomele sunt, de obicei, mai grave in primele zile postpartum, ar trebui sa se amelioreze cu cat alaptezi mai mult. Exista si tratamente care sa te ajute, precum masajul mamar si folosirea pompelor mamare. Ingrijirea constanta ar putea ajuta bustul sa fie mai putin dureros. Dar daca nu observi nicio imbunatatire, incearca sa faci un dus caldut. Poti incerca, de asemenea, purtarea unui sutien sport pentru sprijin suplimentar.

7. Inflamatii. In timpul sarcinii, corpul tau retine fluide suplimentare pentru a te ajuta in timpul nasterii. De aceea, multe femei se confrunta cu inflamatii la nivelul picioarelor, mainilor si fetei. Chiar si dupa ce nasti, aceste umflaturi pot dura mai mult pana corpul sa poata reveni la normal. Din fericire, exista mai multe lucruri pe care sa le poti face pentru a usura inflamatiile din intregul corpul. Acestea includ consumul de apa pentru a-ti ajuta organismul sa se curete, purtarea pantofilor confortabili, evitarea alimentelor procesate si excesului de sodiu, care poate provoca balonari si agravarea inflamatiilor postpartum.

8. Secretii. Dupa ce se naste copilul, corpul scapa de toate tipurile de sange si de tesut care se aflau in interiorul uterului in timpul sarcinii. In primele zile, secretiile sunt de un rosu aprins si pot avea chiar si cheaguri de sange. In timp, secretiile devin mai deschise la culoare. Aceste secretii ar trebui sa dispara la 4-6 saptamani dupa nastere. Este de asteptat si un miros neplacut de la aceste secretii. 

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se intampla cu corpul tau cand nasti