Ce se intampla cand simti dureri in tot corpul

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Tot mai multe persoane se plang de dureri difuze in tot corpul, stare permanenta de oboseala, sensibilitate excesiva, cefalee si tulburari de somn. Daca aveti simptomele de mai sus trebuie sa stiti ca acestea sunt manifestari ale unei afectiuni inca neelucidate pe deplin, mult timp nediagnosticate, numita fibromialgie. Este considerata o afectiune complexa, cronica, frecventa (a doua boala intalnita de medicul reumatolog dupa boala artrozica), motiv pentru care se bucura de un interes crescand. Afecteaza preponderent femeile, varful de aparitie fiind la 30 - 50 de ani, cu implicatii sociale si familiale importante.

Mult timp, aceste simptome au fost puse pe seama unui grad mai mare de sensibilite a femeilor, medicii considerand ca sunt mai mult inchipuite, adesea persoanele cu fibromialgie fiind indrumare catre psiholog. Odata cu progresele medicinei si a modalitatilor de investigare a corpului uman, cercetarile au demonstrat ca durerile sunt reale si se asociaza cu modificari evidentiate prin rezonanta magnetica nucleara. Cauza bolii este incomplet elucidata. Fibromialgia poate aparea dupa traume fizice (accidente, boli grave) care pot actiona ca factori declansatori la indivizii predispusi. Alteori apare in urma unei infectii virale sau dupa o perioada de stres intens, pe un organism slabit. Se crede ca in etiologia fibromialgiei exista si o componenta psihica reprezentata de o perceptie distorsionata a durerii, de aceea se mai numeste si sindrom de sensibilitate centrala.

Ceea ce se poate spune cu siguranta este ca pacientii cu fibromialgie sunt mai sensibili la durere decat altii. Prin intermediul studiilor s-a mai constatat ca fibromialgia este frecventa in randul membrilor unei familii, avand o componenta ereditara, si afecteaza cu precadere persoanele anxioase sau depresive.

Siptomele asociate cu fibromialgia:
Durerea matinala difuza, mai accentuata la trezire si dupa perioade de repaus prelungit intr-o anumita pozitie;
Cefalee, uneori cu caracter migrenos, datorata de obicei durerilor muschilor gatului sau umerilor;
Tulburari de somn, cu dificultati la adormire si mentinerea somnului;
Tulburari de concentrare, tulburari de memorie, senzatia de a fi depasit cand persoana este angajata in multiple activitati;
Tulburari gastrointestinale - dureri abdominale, greata, balonare, constipatie sau diaree (sindromul de intestin iritabil prezent in peste 50% din cazuri);
Parestezii sub forma de furnicaturi, amorteli, arsuri, intepaturi;
“Sindromul picioarelor nelinistite” - senzatia imperioasa de a misca picioarele, mai ales in repaus la peste 30% dintre persoanele cu fibromialgie.
Diagnosticul fibromialgiei:
Diagnosticul bolii este destul de dificil deoarece fibromialgia poate fi usor confundata cu alte boli reumatismale, cu depresia sau oboseala cronica. De-a lungul timpului pacientul cu fibromialgie era purtat intre psihiatru, neurolog si medicul reumatolog. Astazi persoanele cu aceasta afectiune pot beneficia de diagnostic si tratament corect in clinicile de reumatologie. Medicul reumatolog va pune diagnosticul pe baza durerii generalizare cu durata de peste trei luni si prin examenul fizic ce evidentiaza durere la palpare in puncte specifice.

Masuri terapeutice:
Tratamentul cuprinde masuri terapeutice medicamentoase si nemedicamentoase. Principale medicamente folosite in fibromialgie sunt analgeticele, antiinflamatoarele nesteroidiene si steroidiene si antidepresivele. Ultimele si-au dovedit eficienta in aceasta boala, ameliorand calitatea somnului si oboseala dar fara efect pe punctele dureroase la palpare.
Dintre mijloacele nemedicamentoase s-au dovedit eficiente exercitiile fizice (gimnastica , exercitiile de streching, inotul) ele ameliorand durerea musculara, imbunatatind somnul si inlaturand redoarea matinala. Programul de exercitii trebuie sa fie regulat, intreruperea acestuia fiind urmata de reaparitia simptomatologiei. Este indicat ca persoanele diagnosticare cu fibromialgie sa beneficieze de o ingrijire multidisciplinara din partea reumatologului, kinetoterapeutului si psihiatrului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se intampla cand simti dureri in tot corpul