Ce sa stii daca iti sangereaza gingiile

Posted by Alin Marinescu on Monday, February 19, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru gingii sanatoase

Gingiile sanatoase sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii dintilor nostri. Acesta este unul dintre motivele pentru care specialistii in igiena orala ne recomanda sa nu facem compromisuri in ceea ce priveste programul nostru de igiena orala. Sangerarile gingivale reprezinta un semn precoce al problemelor gingivale, una dintre principalele cauze ale caderii dintilor, de aceea trebuie sa vizitezi medicul dentist in mod regulat. 

Cum arata o gingie sanatoasa? 
O gingie sanatoasa, ferma, este parte a sistemului care ajuta la sustinerea solida a dintilor. Gingiile sanatoase au o culoare roz deschis si nu sangereaza in timpul periajului dentar. Gingiile ferme si sanatoase sunt esentiale pentru a oferi dintilor nostri un suport ferm de-a lungul anilor. Daca acestea sunt inflamate (problema cunoscuta sub numele de gingivita), pot cauza inflamarea peretelui de sustinere al dintelui (boala paradontala) si, in final, pierderea dintilor.

Solutii de ingrijire 
Este recomandat sa vizitezi medicul dentist, chiar de la primul semn al sangerarii gingiilor, pentru a-ti fi  oferite solutii de ingrijire zilnica. O tehnica adecvata de periaj dentar si folosirea unei paste de dinti potrivita ajuta la indepartarea placii bacteriene,  una dintre principalele cauze ale sangerarilor gingivale. O solutie pentru a ajuta la oprirea sangerarilor gingivale si la prevenirea acestora  este folosirea zilnica a unei paste de dinti adecvata. Este posibil ca o persoana sa dezvolte boli ale gingiilor daca nu se spala pe dinti cu regularitate sau nu foloseste ata dentara sau fac toate acestea dar ineficient, placa ramanand pe dinti. 

Riscul creste in urmatorele cazuri: 
persoane care fumeaza sau mesteca tutun - Tutunul este considerat unul dintre cei mai mari factori de risc, el scazand abilitatea de lupta impotriva infectiilor, interferand cu vindecarea, facand posibila aparitia unor probleme serioase ale gingiilor dupa extractii. 
factori genetici - Daca sunt antecedente familiale de boli ale gingiilor, exista o posibilitate mai mare fata de normal sa apara la alti membrii ai familiei, chiar daca au o igiena orala foarte buna. 
femei ce trec prin schimbari hormonale (menopauza, pubertate, sarcina) 
boli ce slabesc sistemul imunitar: diabet zaharat, SIDA, leucemie. 
stress important - stressul slabeste sistemul imunitar si creste riscul la infectii. 
o dieta saraca in vitamine si minerale, care slabeste sistemul imunitar sau se consuma alimente bogate in zahar si alti carbohidrati (cereale, paste fainoase, paine) care ajuta placa dentara sa creasca. 
anumite tratamente: Fenitoina (anticonvulsivant), blocanti ai canalelor de calciu (pentru controlul hipertensiunii arteriale), Ciclosporina (medicament imunosupresor folosit pentru a impiedica organismul sa respinga un transplant), anticonceptionale, chimioterapia (in tratamentul cancerului).

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce sa stii daca iti sangereaza gingiile