Ce sa faci daca te-ai intoxicat cu ciuperci

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Atunci cand realizam ca ne-am intoxicat cu ciuperci, daca primul ajutor este prompt si bine condus, chiar si daca am ingerat specii foarte periculoase, putem fi salvati. Vomitivele, purgativele, calmantele, precum si apa rece sarata, ceaiul, cafeaua, laptele cald sunt interventii rapide si eficiente, insa in cazul intoxicatiei cu specii periculoase trebuie chemat imediat medicul. De obicei, la orice intoxicatii si mai ales la intoxicatiile cu ciuperci, bolnavul vomita de la sine, asa ca administrarea unui vomitiv cateodata poate fi chiar daunatoare, sensibilizand si mai mult mucoasa stomacala.

In cazul intoxicatiei cu unele ciuperci – Palaria sarpelui-Muscarita, Buretele pestrit sau Buretele panterei, Buretele viperei – daca lipseste asistenta unui medic, se administreaza bolnavului vomitive pentru golirea stomacului de toxine. impreuna cu vomitivele se dau cantitati mari de apa, ceai si lapte cald. Vomitarea mai poate fi provocata dandu-i-se bolnavului emetic (de la farmacie) 100-150 g intr-un pahar cu apa sau bolnavul trebuie sa bea cu inghitituri repetate apa rece sarata. De asemenea, se recomanda cafea si ceai, care au o actiune stimulenta asupra organismului, combatand somnolenta. Sunt contraindicate bauturile alcoolice. La intoxicatia muscariniana, tratamentul se rezuma la purgative si calmante.

In cazul intoxicatiei cu cele mai periculoase ciuperci (Buretele viperei, Buretele primavaratic, Buretele tomnatic si asa-zisul Burete de lamaie, simptomele apar mai tarziu, abia dupa 12 ore, stomacul in acest timp, in mod normal, nu mai contine nimic, deoarece substantele ingerate au trecut in intestin. De aceea, vomitarile ce s-ar produce sunt daunatoare caci ele nu contribuie decat la iritarea stomacului, intensificarea durerilor si la obosirea bolnavului. in cazul intoxicatiei cu aceste specii, denumita si intoxicatie de tip phalloidian, trebuie chemat imediat medicul, acesta facandu-i bolnavului injectii intravenoase cu un litru de ser fiziologic, pentru a dilua toxinele intrate in sange. Acestea se elimina apoi prin urina. Se fac frectii cu alcool camforat sau otet, eter sau amoniac si se fac frectii cu una din aceste substante. Calmantele recomandate sunt: bromura de potasiu sau de sodiu, iar depresia si somnolenta se vor trata cu cafea sau ceai si apoi cu eter (4-5 picaturi la 100 ml de apa).

Intoxicatia cu ciuperci – purgativele sunt indispensabile. in cazul intoxicatiei cu ciuperci, specialistii recomanda purgative, caci o parte din toxine se gasesc in intestine. Vor fi preferate purgativele saline ce produc o diluare a lichidului din intestin si usureaza eliminarea inceata a toxinei. Pentru bolnavul adult, doza de purgative saline este de 40-50 g sulfat de sodiu sau sulfat de magneziu dizolvat in 250 ml de apa. Dupa o ora se da bolnavului un ceai diuretic in cantitate de cel putin ½ l (acest ceai este format dintr-o fiertura de limba mielului sau de pir).

Pentru a mari actiunea diuretica a decoctului se adauga la cantitatea de ½ l, 2 g acetat de amoniu sau chiar bicarbonat de sodiu, cozi de cirese si matase de porumb. Daca bolnavul are dureri mari de stomac, se recomanda ca purgativ pentru un adult – 30 ml ulei de ricin, apoi se vor face, de catre medicul chemat, spalaturi stomacale uleioase, la care se vor adauga 20 de picaturi de tinctura de opiu, iar pe abdomen se vor pune comprese cu acest lichid calmant. Pentru eliminarea rapida a toxinei din organism, bolnavul trebuie sa urineze mult si des. Pentru aceasta, pe langa ceaiurile diuretice mai sus mentionate, i se mai recomanda o cantitate mare de lapte. Toate aceste ingrijiri, in afara de spalaturile stomacale sau injectii, pot fi facute de cei apropiati pana la sosirea medicului. Vor fi aplicate imediat si cu perseverenta toate mijloacele posibile pentru eliminarea toxinelor din corp.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce sa faci daca te-ai intoxicat cu ciuperci