Ce sa faci cand simti ca ai un "nod in gat"

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 29, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru senzatia de nod in gat

Avem frecvent senzatia anormala a unui nod în gat, a unui corp strain care s-a fixat în laringe. Prima reactie e sa tusim, sa expectoram, sa bem apa, numai sa facem sa treaca neplacuta senzatie. Asemenea situatii sunt relativ banale, însa ele pot fi si extrem de periculoase, iar locul si contextul în care se afla victima nu sunt deloc lipsite de importanta pentru ajutarea ei.

Cauzele posibile nu sunt foarte usor de depistat întotdeauna. Într-un numar mic de cazuri, gama patologica poate fi foarte vasta: reflux gastro-esofagian, sinuzita cronica, tulburari esofagiene sau ale laringelui, afectiuni cervicale, maladii tiroidiene, cancer al gatului etc. Sa notam însa mai întai ca stresul si anxietatea provoaca o contractie a muschilor gatului însotita de impresia de obstructie, care se estompeaza pe masura ce subiectul se relaxeaza. Prin urmare, originea e de natura psihologica.

Însa, privitor la cauzele fizice, ele sunt foarte diverse.
Alte probleme reclamate pot fi: oboseala, dificultatea de a înghiti, durere în gat, voce ragusita, dureri de urechi s.a.m.d.

Ar trebui consultat un medic:
- daca senzatia de nod în gat persista ori se amplifica;
- în caz de dificultati considerabile în a înghiti;
- atunci cand vocea devine ragusita; - cand apar dureri de gat sau de urechi.

Dupa caz, examenele medicale vor acoperi o arie mai vasta ori mai restransa - de la observarea directa a laringelui si fibroscopie la imageria medicala sau, eventual, o analiza suplimentara a sangelui.

Tratamentele se adreseaza fireste, acelei zone medicale catre care ne îndreapta cauza problemelor. Daca disconfortul este unul de origine psihologica, în general dispare de la sine. În asemenea cazuri sunt binevenite tehnicile de relaxare sau gestionarea stresului. În plus, poate fi de ajutor si administrarea unor relaxante usoare ori a unui ceai calmant. Interventia logopedului se va dovedi necesara daca vocea subiectului este alterata, iar kinesiterapeutul poate efectua cu acesta exercitii de respiratie si de destindere a muschilor gatului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce sa faci cand simti ca ai un "nod in gat"