Ce sa faci cand copilul minte

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, May 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Adolescenta este perioada unor mari cautari, provocari si schimbari, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Este perioada in care copiii isi cauta propria independenta, isi contureaza si dobandesc o identitate separata de parintii lor. Dar ce ai de facut cand un adolescent minte? Raspunsuri de la psihoterapeutul Andra Zaharia.

Pentru a-si putea duce la indeplinire obiectivele de dezvoltare, adolescentii au nevoie sa cunoasca si sa experimenteze viata si lumea asa cum sunt ele in realitate, sa faca alegeri in numele propriu, sa testeze diverse directii si limite, sa greseasca sau sa reuseasca sa-si atinga anumite scopuri. De aceea, se poate intampla ca in aceasta etapa de viata adolescentii sa aleaga sa apeleze la minciuna in incercarea de a-si atinge obiectivele.

Motivele pentru care adolescentii aleg sa minta sunt diverse si difera de la caz la caz, insa de cele mai multe ori in spatele acestui comportament stau: teama fata de reactia parintilor, dorinta de a ascunde un esec sau un lucru gresit pe care l-au facut, dorinta de a obtine niste beneficii, nevoia de masca sau ascunde niste lipsuri sau niste lacune la nivel cognitiv sau comportamental, nevoia de a atrage atentia si/sau admiratia celor din jur, nevoia de a se simti puternici si stapani pe sine si pe situatie.

Ce e de facut atunci cand un adolescent minte
Atunci cand observi ca copilul tau adolescent minte, este recomandat sa purtati o discutie serioasa asupra acestui comportament.
Ofera-i cadrul si posibilitatea sa vorbeasca deschis despre motivele care l-au facut sa aleaga minciuna ca solutie de rezolvare.
Identificati impreuna care ar fi fost solutiile de rezolvare a situatiei in cauza fara a se fi apelat la minciuna, explorati care ar fi fost cea mai viabila si mai optima cale de rezolvare, cu beneficiile cele mai mari si costurile cele mai mici.
Da-i acces la sentimentele tale si spune-i cum si ce simti atunci cand te minte si cat de valoros si important este pentru tine sa-ti spuna adevarul. Vorbeste-i despre increderea pe care i-o oferi si despre impactul minciunilor asupra acesteia.
Nu reactiona sub impulsul nervilor si evita sa spui lucruri sau sa iei decizii pe care stii ca mai tarziu le-ai regreta. Odata spuse sau facute, cuvintele si faptele nu mai pot fi luate inapoi.
Trateaza situatia cu maturitate si fii un model pentru copilul tau. Ofera-i posibilitatea sa invete de la tine cum sa gestioneze diversele situatii de viata.
Nu apela la amenintari sau pedepse ca metode de rezolvare a situatiei, caci nu vei face decat sa ii intaresti comportamentul negativ, iar sansele ca pe viitor sa minta din nou vor fi foarte mari.
Vorbeste-i despre riscurile la care se expune atunci cand minte si care sunt efectele pe termen lung ale minciunii. Explica-i ca fiecare fapta are un rezultat si care sunt consecintele minciunii, incurajeaza-l sa-si asume responsabilitatea pentru faptele sale.
Trateaza-l cu incredere si ofera-i sprijinul tau, chiar daca parerile voastre sunt diferite in unele situatii. Argumenteaza-ti parerile si impartaseste-i din experienta ta de viata, dar lasa-l sa aleaga si sa-si ia propriile decizii.
Fii un ghid, sustine-l si orienteaza-l, fara a fi intruziv si fara a te impune si a deveni stapan pe viata lui.
Valideaza-i momentele de sinceritate. impartaseste-i ceea ce simti si arata-i ca apreciezi sinceritatea si asumarea responsabilitatii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce sa faci cand copilul minte