Ce risti daca transpiri foarte tare

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Transpiratia este naturala. Este o functie necesara a corpului nostru. Cu toate acestea, pentru unii dintre noi, acest lucru se intampla mai mult decat este necesar – fie ca este vara, iarna, cald sau frig.

Ce este hiperhidroza?
Transpiraţia excesiva poate fi un simptom al unei afecţiuni sau tulburari. Termenul medical folosit pentru transpiraţii excesive este hiperhidroza. Hiperhidroza poate afecta tot corpul, dar in general apare la nivelul palmelor, talpilor, axilelor si in zona inghinala.

Transpiratia este eliminarea prin piele a unei secretii alcatuita din apa, substante organice si anorganice, avand ca rol eliminarea excesului de caldura din organism. Aceasta functie este reglata in cea mai mare parte prin intermediul sistemului nervos si in mai mica masura prin intermediul sistemului endocrin si prin alte mecanisme mai putin cunoscute.

Cauzele hiperhidrozei
Cauzele hiperhidrozei pot fi multiple, dar cel mai frecvent aceasta este datorata influentarii activitatii hipotalamusului de catre alte parti ale creierului in sensul producerii unei cantitati excesive de transpiratie in pusee cu o frecventa mare. Desi nu pare o tulburare periculoasa, hiperhidroza esentiala focala aduce persoanelor cu forme severe multe prejudicii estetice, sociale si psihologice.

Alte cauze:
Anxietatea sau tulburarile anxioase;
Frica;
Nervozitatea;
Atacurile de panica sau tulburarile de panica;
Rememorarea unui eveniment traumatic;
Stresul.
In unele cazuri, transpiraţia poate fi un simptom al unor afecţiuni ce pun viaţa in pericol si care trebuie evaluate imediat in unitaţile de urgenţa. Aceste afecţiuni includ printre altele si infarctul miocardic.

Tratamentul hiperhidrozei
Oricine sufera de hiperhidroza trebuie in primul rand  sa consulte un medic pentru a beneficia de un control medical complet si pentru a se asigura ca transpiraţia excesiva nu se datoreaza unei alte afecţiuni medicale sau unui efect secundar al unui medicament, iar atunci vorbim de hiperhidroza secundara.

Hiperhidroza severa afecteaza viaţa pacientului si ii ingreuneaza contactele sociale si profesionale. Spre deosebire de hiperhidroza palmo-plantara si axilara, hiperhidroza cranio-faciala este mai greu de ascuns si de tratat .

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce risti daca transpiri foarte tare