Ce riscuri de sanatate au femeile care joaca fotbal

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Leziunile cerebrale cauzate de jocul cu capul la fotbal ar fi de cinci ori mai importante la femei decat la barbati, conform unui studiu american publicat in revista „Radiology“.

„Cercetatori si medici au remarcat de multa vreme ca femeile se simt mult mai putin bine dupa o accidentare la cap, dar unii considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca femeile sunt mult mai inclinate sa semnaleze simptomele“, este de parere autorul principal al studiului, Michael Lipton, profesor de radiologie, psihiatrie si stiinte comportamentale ale Colegiului de medicina Albert-Einstein din New York, citat de agerpres.ro. 

Potrivit acestui studiu care a masurat de maniera obiectiva modificarile de la nivelul tesutului cerebral mai degraba decat simptomele autodeclarate, femeile par sa fie mai predispuse la a suferi un traumatism cerebral lovind un balon cu capul. Pentru realizarea studiului, 49 de jucatori si 49 de jucatoare, cu varste intre 18 si 50 de ani, au fost supusi unor examene RMN, care pot determina sanatatea materiei albe a creierului. Cele doua grupuri au indicat ca au efectuat in medie un numar de lovituri cu capul similare, 487 pentru barbati si 469 pentru femei, iar analizele au demonstrat ca  „volumul de materie alba afectata la jucatoare este de cinci ori mai ridicat decat la jucatori“. Aproximativ 30 de milioane de femei practica fotbalul la nivel global, potrivit Federatiei Internationale de Fotbal.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce riscuri de sanatate au femeile care joaca fotbal