Ce putem pati daca nu tratam diabetul?

Posted by Alin Marinescu on Saturday, January 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru diabet

Cu cat glicemia este mai ridicata o peri­oada mai lunga de timp, cu atat creste riscul de instalare a com­plicatiilor. Glicemia ridicata duce la afectarea vaselor de sange (a arte­relor), acesta fiind mecanismul prin care apar complicatiile in diabetul za­harat. Sunt afectate vasele de la nivelul retinei si apare retinopatia, sunt afectate vasele de la nivelul rinichiului si apare nefropatia, sunt afectate vasele de la nivelul nervilor si apare neuropatia. Atunci cand sunt afectate vasele de la nivelul pielii, apar probleme la acest nivel, pentru ca scade capacitatea de regenerare si rezistenta la infectii. 

Orice mica leziune tegumentara se poate transforma intr-un dezastru, pentru ca rana res­pectiva nu se vindeca, se poate infecta si atunci apar ulceratiile si, in faze avansate, se poate instala can­grena. Aceste riscuri apar, in special, la membrele inferioare. Toate aceste complicatii sunt legate de afectarea vaselor de sange mici, asa-numita micro­angiopatie diabetica. Atunci cand sunt afectate vasele mari, la nivelul arterelor se depun grasimi si apare ateroscleroza. Consecinta este perturbarea aprovizionarii cu sange la nivelul organismului, cu aparitia cardiopatiei - afectarea inimii, a atacurilor vasculare cerebrale - afectarea creierului, si a arte­riopatiei periferice - afectarea membrelor inferioare in special. Afectarea oculara in diabet reprezinta cea mai importanta cauza de pierde­re a vederii la adult. 

De aseme­nea, afectarea rinichilor este prin­cipala cauza de insuficienta renala cronica, in tarile dezvol­tate. Una dintre cele mai grave complicatii care apare in diabet este piciorul diabetic, care are drept cauze atat afectarea vase­lor mici, de la nivelul pielii si de la nivelul nervilor periferici (neuropatia) cat si afectarea va­selor mari de la nivelul mem­brelor inferioare (arteriopatia pe­riferica). Pe langa aceste cauze, in diabet, din cauza cresterii glicemiei, apare o sca­dere a imunitatii, inclusiv la nivelul pielii. A­ceas­ta duce la o predispozitie spre infectii. 

Picio­rul dia­betic presupune modificari la nivelul tegumen­tu­lui, care isi schimba culoarea, apar rani care nu se mai vindeca si, in final, se suprain­fectea­za si apare can­grena. Preventia acestei complicatii se poate face prin mentinerea glicemiei la valori cat mai apro­piate de normal, prin monitorizarea perio­dica a pi­cioarelor, prin evitarea oricaror traumatis­me la acest nivel, prin mentinerea unei igiene stricte si, nu in ultimul rand, prin exercitii fizice care sa stimuleze circulatia sanguina la acest nivel.

Mecanismele prin care apare boala si compli­catiile ei ofera si solutiile pentru a o preveni, a o tine sub control sau chiar a o face sa intre in remisie. In primul rand, trebuie ajutati pacientii sa rezolve acele cauze psihoemotionale de care vorbeam la inceput. Este necesara evaluarea la un specialist psi­hoterapeut, care sa identifice si sa ofere solutii la problemele cu care se confrunta pacientii. Tinand cont de faptul ca, in diabet, manifestarile apar din cau­za cresterii glicemiei si a afectarii vaselor de sange, tratamentul trebuie sa se adreseze acestor doua probleme majore. Odata declansata, boala poate fi tinuta sub control doar prin adoptarea unor masuri legate de stilul de viata si munca. In primul rand, trebuie adoptat un regim alimentar sanatos. Trebuie excluse toxicele majore - alcoolul si fu­matul. Trebuie reduse sau chiar eliminate dulciurile, in special cele cu zahar rafinat. La fel, lactatele trebuie reduse, in special cele din lapte de vaca si cele cu continut mare de grasimi. Fainoasele (paine, paste fainoase, patiserie) trebuie consumate in can­ti­tati cat mai mici. Este recomanadat sa se consume preparate din cereale integrale si cu un continut mare de fibre, in loc de preparate din faina alba.

Trebuie redus sau chiar eliminat consumul de carne, in special carnea cu continut crescut de grasime. Este recomandat un regim alimentar bogat in legume si fructe, care sa asigure un aport crescut de oligoelemente, vitamine si fibre vegetale. Majo­ri­tatea legumelor si fructelor sunt bogate in antioxi­danti, elemente extrem de importante, vitale chiar, pentru sanatatea vaselor de sange. De asemenea, pacientii trebuie sa aiba un orar alimentar destul de riguros, cu trei mese si doua gustari intre mese, zilnic. Pe langa alimentatie, trebuie luate si masuri de combatere a sedentarismului. Miscarea, exerci­tiul fizic, sportul, in general, sunt recomandate in diabet din mai multe motive. 

In primul rand, efortul fizic are un efect rapid de scadere a glicemiei. In al doilea rand activitatea fizica sustinuta ajuta la pierderea greutatii corporale in exces, ceea ce are efecte benefice in diabet. In al treilea rand, prin sport se stimuleaza circulatia sangelui si chiar apa­ritia de noi vase de sange, ceea ce se reflecta in sca­derea riscului de aparitie a complicatiilor in diabet, inclusiv a piciorului diabetic, cu aspectul sau cel mai de temut, cangrena. Nu in ultimul rand, asigu­rarea unui echilibru psihoemotional este impor­tanta. Evitarea sau gestionarea situatiilor conflic­tuale, a factorilor de stres de la serviciu, din familie, din societate reprezinta aspecte importante, care trebuie avute in vedere atat in preventia, cat si in tratamentul diabetului zaharat.

O atentie speciala este obligatorie in cazul celor care au deja complicatii la nivelul piciorului dia­betic. Acesti bolnavi trebuie sa pastreze o igiena riguroasa la acest nivel, trebuie sa faca controale periodice la specialist, pentru a depista din timp orice mica leziune care se poate infecta. Trebuie sa evite orice fel de traumatism al pielii, pentru ca pielea este foarte sensibila. De multe ori, toate aceste masuri, daca sunt aplicate corect, sunt suficiente pentru a preveni sau pentru a tine sub control diabetul zaharat, vorbind, in special, de tipul 2 - diabetul adultului.

sursa: formula-as.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce putem pati daca nu tratam diabetul?