Ce probleme pot sa apara dupa extracta molarului de minte?

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru molar de minte

Un molar de minte inclus sau partial-inclus in os nu are de obicei simptome, iar acestea apar in momentul in care in zona este deja o inflamatie sau o infectie. Printre manifestarile resimtite de pacient se numara roseata si umflarea gingiei, dificultate de a deschide gura si de a mesteca, senzatie de presiune si de caldura in zona afectata, durere de obraz, sangerari gingivale, gust neplacut in gura, aparitia respiratiei urat mirositoare. Se pot umfla si ganglionii din zona gatului. Pacientul mai poate sa simta o durere infundata in zona din spate a cavitatii bucale.

In astfel de cazuri, varianta cel mai des intalnita o reprezinta extractia molarului de minte, cunoscuta in termeni medicali drept odontectomie. Interventia se face sub efectul anesteziei locale. Dureaza intre 15 si 30 de minute, in functie de fiecare pacient in parte. in primele 24 de ore de la interventie este bine sa se aplice gheata in zona afectata, pentru a preveni aparitia umflaturilor. Poate fi nevoie si de antibiotic, la recomandarea medicului, ca sa nu apara o infectie. Tot in prima zi de dupa interventie, pacientul trebuie sa consume alimente moi, sa bea lichide la temperatura camerei si sa nu fumeze.

Daca in urma extractiei, de obicei la trei zile dupa ce a avut loc, apar dureri bruste, acute, insotite de febra, cat si de inflamarea ganglionilor, trebuie sa mergi de urgenta la medic. Poate fi vorba despre o complicatie aparuta in urma extractiei, si anume despre alveolita. in locul supus interventiei apare un cheag de sange care poate sa fie si purulent. O alta complicatie care poate aparea este osteita, adica infectia tesutului osos din zona unde a avut loc extractia, insa cazurile sunt rare.

In cazul molarilor de minte inclusi sau semi-inclusi care sunt asimptomatici si nu au dus la aparitia complicatiilor, poate fi aleasa si solutia de decapusonare ( medicul stomatolog indeparteaza gingia care acopera dintele, permitandu-i astfel sa erupa corect). Aceasta solutie este aleasa numai daca medicul stomatolog considera ca nu exista riscul aparitiei de complicatii pe viitor. In orice caz, este recomandat control stomatologic o data la sase luni.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce probleme pot sa apara dupa extracta molarului de minte?