Ce poți face pentru creșterea imunității

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, December 27, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru miscarea

Vrei ca, iarna aceasta, răceala sau gripa să stea departe de tine? Nu te baza doar pe suplimentele de imunitate, ai grijă și la stilul de viață și la alimentație!

Dormi suficient

Somnul este important pentru menținerea sănătății, inclusiv pentru susținerea sistemului imunitar. În cadrul studiilor, s-a observat că persoanele care nu dorm suficient sunt mai vulnerabile în fața infecțiilor. În lipsa somnului, celulele produc mai puțini anticorpi. Mai mult, insomnia cronică poate perturba funcționarea celulelor. Așadar, pentru ca sistemul imunitar să ne protejeze eficient, este important să dormim 7-8 ore pe noapte.   

Mișcarea are rol protector contra bolilor

Efortul fizic moderat (mers rapid, ciclism, volei, înot), practicat zilnic, 30-60 de minute, cel puțin 5 zile pe săptămână, are rol imunostimulator. Mai mult, poate reduce cu până la 40% riscul de infecții respiratorii. Atenție! Sportul nu trebuie să ne suprasolicite. La persoanele care practică sport în exces s-a observat o scădere a nivelului limfocitelor, care au rol în secreția imunoglobulinelor (anticorpilor). 

Include probioticele în meniu

Probioticele asigură echilibrarea nivelului de bacterii benefice din flora intestinală. Ele ajută procesul de digestie, contribuie la absorbţia nutriemenţilor şisusțin buna funcționare a sistemului imunitar. Iaurtul și chefirul conțin bacterii lactice și bifidobacterii, fiind o sursă importantă de probiotice. Nu orice iaurt conține însă probiotice. Alege-le pe cel fără lapte praf reconstituit, coloranți, arome, fructe, agenți de îngroșare și zahăr.
Alți aliați alimentari ai imunității sunt: vitamina C (citrice, kiwi, varză, ardei roșii), vitamina D (lactate, sardine, ton), zincul (carne de vită, nuci, alune, semințe de dovleac) și magneziul (migdale, banane, lactate).

Info

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, se reduce capacitatea sistemului imunitar de a ne apăra de boli.

Mizează pe remediile imunostimulatoare

Există numeroase remedii pe care poți conta pentru ca infecțiile respiratorii să stea departe de tine.  
Echinacea.Numeroșii compuși ai acestei plante au o importantă acțiune imunostimulatoare. Planta stimulează macrofagele (celule care distrug toxinele și intrușii) și crește numărul globulelor albe. Cura cu remedii pe bază de echinacea se poate face atât preventiv, cât și pentru tratarea răcelii și gripei. Echinacea poate fi administrată sub formă de capsule, tinctură, ceai sau pulbere. Încă de la primele semne ale răcelii, poți lua tinctură de echinacea: 1 linguriţă dizolvată în jumătate de pahar cu apă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Ginseng. Studiile au demonstrat că ginsengul este eficient în stimularea sistemului imunitar. Această rădăcinoasă este un tonic general, fiind indicată în stările de epuizare sau oboseală. Se beau 3 căni cu infuzie obținută dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă fiartă (se lasă 10 minute la infuzat).
Astragalus. Plantă importantă în medicina chineză, astragalusul este un bun stimulator imunitar, fiind de ajutor pentru combaterea infecțiilor virale. Se poate administra sub formă de pulbere sau capsule.
Propolisul și-a dovedit eficiența în ceea ce privește prevenirea infecțiilor bacteriene și virale. Se poate face o cură cu tinctură de propolis: se pun 40 de picături pe pâine sau în miere. Cura se ține 2 săptămâni pe lună.

Știai că...

...supa de pui conţine cisteină, un aminoacid cu efect microbian, care ajută la descongestionarea căilor respiratorii?

Sfatul specialistului

Dr.Rareş Simu, medicspecialist imunologie clinică şi alergologie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti
Se recomandă administrarea de vitamina C, coenzima Q10, suplimente cu seleniu și zinc. Există pe piață o serie de produse din plante care conțin: scoarță de salcie, usturoi, echinacea, astragalus, ghimbir, ulei de chimen negru, extract de ardei iute, crețușcă, sovârf, gheara-mâței, cimbrișor, salvie, lemn-dulce, urzică, tătaneasă, care pot trata cu succes infecțiile respiratorii.
Scoarța de salcie sau aspirina naturală, cum i se mai spune, ajută la reglarea temperaturii corpului, fără efecte adverse, reducând inflamația. Busuiocul este binecunoscut pentru capacitatea de a vindeca infecţiile respiratorii. Are efecte antiseptice şi expectorante, fiind recomandat în inhalaţii cu decoct sau în consum intern sub formă de ceai, pentru revitalizarea rapidă a organismului şi stoparea procesului gripal, mai ales în faza de debut. Se vor consuma, la nevoie, zilnic 4-5 căni, îndulcite cu miere.

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce poți face pentru creșterea imunității