Ce patesti daca te-ai obisnuit sa adormi tarziu noaptea

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Un studiu realizat pe un esantion de aproape jumatate de milion de persoane din Marea Britanie, cu varste cuprinse intre 38 si 73 de ani, arata ca oamenii care obisnuiesc sa se culce tarziu au un risc de deces cu 10% mai ridicat, indiferent de cauza, decat cei care se culca devreme, pe perioada luata in calcul, de sase ani si jumatate.

Cercetarile anterioare au sugerat rate mai mari de afectiuni cardiovasculare si de patologii metabolice precum diabetul, insa aceasta analiza este prima care exploreaza riscul de mortalitate, subliniaza un comunicat al Universitatii Surrey, citat de CNN. Studiul a fost realizat cu ajutorul unei baze de date cu informatii publice si a fost prezentat in publicatia de specialitate Chronobiology International.

Cei care au luat parte la studiu s-au autocaracterizat fie ca "persoana matinala" (27%), "mai mult matinala decat nocturna" (35%), "mai degraba nocturna decat matinala" (28%) sau "o persoana nocturna" (9%). Din cele 10.500 de decese inregistrate, 2.127 au avut cauze cardio-vasculare in perioada de sase ani si jumatate luata in calcul de studiu. "E o problema de sanatate publica care nu mai poate fi ignorata", a declarat Malcolm von Schantz, profesor de cronobiologie la universitatea Surrey, care atrage atentia ca "pasarile de noapte" ar trebui sa beneficieze de o mai mare flexibilitate la serviciu pentru a putea incepe si termina munca mai tarziu.

"Persoanele nocturne care incearca sa traiasca intr-o lume matinala pot suporta consecinte asupra sanatatii", subliniaza Kristen Knutson, de la Universitatea Northwestern din Chicago, coautoarea studiului. "S-ar putea ca persoanele care se culca tarziu sa aiba un ceas biologic intern care nu corespunde mediului exterior", spune Knutson, mentionand diverse comportamente daunatoare pentru sanatate in ceea ce-i priveste pe acestia din urma - lipsa exercitiilor fizice, somnul insuficient si altele.

"Pasarile de noapte" au o tendinta mai pronuntata de a avea probleme psihologice, de a suferi de diabet, probleme neurologice, gastro-intestinale sau respiratorii si manifesta, de asemenea, o tendinta spre fumat, consum de alcool, consum de cafeina si de droguri. In plus, trecerea la ora de vara, care coincide cu o incidenta mai mare a cazurilor de infarct, este mai dificila pentru cei care obisnuiesc sa mearga mai tarziu la culcare. Aceasta realitate reprezinta inca un argument pentru care ar trebui sa se ia in considerare renuntarea la trecerea la ora de vara, conchide Schantz. sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce patesti daca te-ai obisnuit sa adormi tarziu noaptea