Ce optiuni avem pentru inlocuirea dintilor lipsa

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Lipsa unui dinte se rasfrange asupra sanatatii, confortului personal si vietii sociale a persoanei care se confrunta cu aceasta situatie fie in urma unui accident, fie ca urmare a tratarii cu intarziere a unei probleme stomatologice. Doctorul Mihaela Dan, specialist in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat pentru Ziare.com care sunt variantele de inlocuire a dintilor lipsa.

Implantul dentar. Implantul dentar este o solutie foarte buna, de succes in peste 95% din cazuri, si care nu afecteaza dintii vecini. Chiar si atunci cand nu exista suficient os pentru introducerea implantului, se poate face aditie osoasa sau sinus-lift. Implantul inlocuieste radacina dintelui lipsa si se vindeca in os timp de cateva luni, dupa care urmeaza atasarea unui punct de sprijin, la care va fi cimentata o coroana. Contraindicatiile sunt reduse, iar rezultatul estetic si functional este foarte bun.

Implantul dentar arata si se simte cel mai mult ca un dinte natural la masticatie, periaj sau atunci cand zambim. Un dezavantaj al acestei proceduri il reprezinta costurile - care nu sunt la indemana tuturor oamenilor, dar desi tratamentul este mai scump, acesta poate fi mai eficient din punct de vedere al investitiei pe termen lung, deoarece implantul este mai rezistent decat o punte dentara spre exemplu.

Aparatul dentar. Mai ales cand exista inghesuire dentara, spatiul ramas liber in urma lipsei unui dinte (masea, in special) poate fi folosit de multe ori pentru alinierea celorlalti dinti. Bracketurile vor indrepta si dintii migrati in urma extractiei dentare.

Lucrarea dentara fixa. Cea mai invaziva si, de aceea, cea mai putin recomandata metoda este lucrarea dentara fixa, deoarece necesita slefuirea dintilor vecini si scoaterea nervului acestora. Odata cu varsta, gingia se retrage in mod natural, asa incat dintele slefuit, mai vulnerabil, este expus factorilor agresivi din gura, putand aparea caria dentara. Asadar, puntea dentara trebuie inlocuita.

Lucrarea dentara mobila. Atunci cand lipsesc foarte multi dinti sau chiar toti, se poate aplica o proteza clasica (rigida sau elastica) sau una cu un suport metalic, care sa o faca mai confortabila (proteza scheletata).

Asadar, fie ca un dintre lipseste din nastere (anodontie), fie ca a fost extras din diverse motive, lipsa lui sau a mai multora creeaza o serie de inconveniente care impun, mai devreme sau mai tarziu inlocuirea acestuia/acestora. In functie de situatia clinica, examenul radiologic si buget, se pot aplica una sau mai multe solutii. Consultatia la medicul stomatolog va va ajuta sa o alegeti pe cea potrivita pentru dvs.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce optiuni avem pentru inlocuirea dintilor lipsa