Ce nu stim depre acidul hialuronic

Posted by Alin Marinescu on Thursday, May 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Tot mai multe produse cosmetice contin acidul hialuronic, datorita efectelor sale de hidratare (deoarece atrage moleculele de apa) si netezire a pielii. Rolul sau este de a mentine cele mai importante caracteristici ale epidermei tinere si sanatoase: supletea, elasticitatea si tonicitatea. Interesul pentru folosirea acestuia in cosmetica a aparut odata cu descoperirea faptului ca volumul de acid hialuronic din epiderma scade odata cu inaintarea in varsta. Produsele injectabile de umplere pe baza de acid hialuronic fac ridurile mai putin vizibile, netezesc imperfectiunile pielii produse de acnee sau alte leziuni. Nu trebuie sa uitam insa ca aceasta substanta supranumita si “fantana tineretii” are o gama mult mai larga de utilizari. 

Acidul hialuronic reprezinta o solutie eficienta pentru majoritatea suferintelor articulare, mai ales sub forma injectabila, singura forma care a fost aprobata pentru utilizare in scopuri medicale in aceste afectiuni. El este recomandat in special pentru persoanele cu afectiuni articulare severe, pentru amanarea interventiilor chirurgicale, pentru persoanele cu artropatii traumatice, dar si pentru persoanele care au varsta prea mica pentru inlocuire articulara – tineri – sau pentru persoanele care urmeaza proceduri de recuperare fizica. 

De asemenea, acidul hialuronic ajuta si la vindecarea mai rapida a ranilor, arsurilor, ulceratiilor tegumentare si la estomparea cicatricilor vechi sau noi, ca agent hidratant. Este utilizat si in procedurile chirurgicale ale ochiului (indepartarea cataractei, repararea dezlipirii de retina sau alte traumatisme ale ochiului). Acidul hialuronic este injectat in ochi in timpul procedurii pentru a ajuta la refacerea mai rapida a fluidelor naturale. Asadar, acidul hialuronic reprezinta mult mai mult decat un produs pentru infrumusetare. Calitatile acestei substante sunt cu atat mai pretuite cu cat poate fi gasit si in forma naturala, precum HyalOne, care este obtinut prin fermentare bacteriana, ceea ce inseamna ca este mult mai bine tolerat de organism si ca are efecte adverse doar in cazuri rare.

In tinerete, acidul hialuronic se gaseste in organism in cantitati suficiente, insa scade odata cu varsta. De aceea trebuie sa avem grija sa il obtinem din surse externe, fie printr-o dieta alimentara adecvata, fie prin utilizarea produselor dedicate, in functie de gravitatea afectiunilor de care suferim si de recomandarea medicilor specialisti.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce nu stim depre acidul hialuronic