Ce nu stiai despre bacteriile bune

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Folosim tot felul de substante pentru dezinfectat, ne spalam pe maini frenetic, cand vin de la joaca cei mici, sunt supusi unui proces de curatare mai ceva ca la NASA, iar cand citim despre microorganismele ce traiesc linistite pe telefoanele mobile sau telecomenzile televizoarelor, ne cuprinde panica. Ce sa mai spunem despre razboiul declarat impotriva acarienilor, care ne-a facut sa ne redecoram casa si sa investim in tot felul de gadget-uri?!

Dar nu toate bacteriile sunt daunatoare, ci chiar aliati pentru o sanatate de fier! Corpul nostru gazduieste peste 100 de trilioane de microorganisme (microbiomul), care sunt esentiale pentru digestia alimentelor, sintetizarea nutrientilor, prevenirea bolilor. Stiai ca printr-un sarut de zece secunde ii transferam partenerului 80 de milioane de bacterii, iar daca ne sarutam de cel putin noua ori pe zi, zilnic, ajungem sa avem aceleasi comunitati de bacterii orale, de vreo 700 de tipuri?

Potrivit expertilor americani, 80% din sistemul imunitar se regaseste in intestin, unde exista 2 kg de bacterii “bune”, echivalentul a 2 pungi de zahar.Probioticele sunt bacterii vii si fermenti buni, care ofera numeroase beneficii organismului, in special sistemului digestiv deoarece reechilibeaza balanta microbiologica a organismului. Ele se gasesc in mod natural in intestin, in unele alimente si sub forma de suplimente alimentare.

Prebioticele sunt carbohidrati pe care organismul nu-i poate digera si care actioneaza ca hrana pentru probiotice. Cand prebioticele se combina cu probioticele formeaza un simbiotic. De exemplu, produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul si chefirul, sunt considerate simbiotice deoarece contin bacterii vii, cat si fibre care hranesc flora intestinala. Alimente care contin prebiotice: cereale integrale, ovaz, banane, ceapa, usturoi, sparanghel, miere si anghinare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce nu stiai despre bacteriile bune