Ce nu știai despre colesterol?

Posted by Alin Marinescu on Monday, February 20, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru colesterol

Substanță cu importanță vitală pentru organism, colesterolul are ca sarcini sintetizarea unor hormoni, producerea acizilor cu ajutorul cărora funcționează bila, metabolizarea carbohidraților.
Colesterolul nu se poate dizolva în apă, așa că trebuie să fie transportat spre și de la celule prin lipoproteine. Cele cu densitate scăzută poartă numele de colesterol „rău“ (LDL), iar cele cu densitate mare colesterol „bun“ (HDL). Acestea formează colesterolul total, care poate fi măsurat printr-un test de sânge.
Un nivel ridicat de colesterol LDL poate provoca atac de cord sau accident vascular celebral, pentră că el se depune în artere, ducând la arteroscleroză. O valoare mare a colesterolului HDL este considerată bună pentru că împiedică depunerile de calcar pe pereții vaselor de sânge.

Și copiii pot avea colesterol mare!
Pentru că și copiii se pot confrunta cu această problemă, medicii recomandă evaluarea colesterolului încă de la vârsta de 9 ani. Riscul cel mai mare îl au cei supraponderali și copiii care au în familie rude cu un istoric în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Info
Colesterolul provine în proporție de 20% din alimentație, restul fiind produs de ficat.

Uneori, poate da simptome
În general, colesterolul mărit nu are simptome. Cei care au colesterolul „rău“ mare se pot confrunta cu mici umflături galben-roșietice, care apar mai ales pe pleoape. În termeni medicali, acestea poartă numele de xentalasmă. Ele pot fi îndepărtate chirurgical (excizie-sutură) ori cu laserul. Indiferent de calea de tratament aleasă, dacă nu se operează, xantelasmele ajung la dimensiuni impresionante.

Poate crește în sarcină
Când sunt însărcinate, femeile pot avea un nivel ridicat de colesterol. Este o situație fiziologică care revine la normal la circa 4 săptămâni după naştere. Este indicat ca femeile care nasc să aștepte 6 săptămâni înainte de efectuarea analizei profilului lipidic.

Poate proteja pielea
Oamenii de știință au descoperit în urma mai multor studii că această substanță protejează tegumentul de acțiunea radicalilor liberi, care duc, în timp, la apariția bolilor de inimă și a cancerului. În plus, cremele care au pe lista de ingrediente colesterol apără pielea de razele ultraviolete, susțin specialiștii.

Sportul crește colesterolul „bun“
Cercetări recente arată că exercițiile fizice sunt eficiente în menținerea sănătății organismului, iar un program sportiv, desfășurat pe o perioada lungă de timp cresc nivelul de HDL. Cele mai recomandate activități sunt exercițiile aerobice și cele de rezistență.

Așa scazi nivelul colesterolului „rău“!
Consumă cât mai multe fructe și legume.
Include în regimul alimentar cereale integrale și pâine neagră.
Optează pentru carnea slabă și pentru lactate cu un conținut scăzut de grăsime.
Stai departe de dulciuri, alimente de tip fast-food sau gustări nesănătoase precum chips-urile, snacks-urile etc.
Evită prăjelile și optează pentru mâncarea gătită la aburi, la cuptor sau pe grill.

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce nu știai despre colesterol?