Ce meniu ar trebui sa aiba gravidele

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, October 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Celebra zicala „mananc pentru doi” este demontata de specilisti, acestia afirmand faptul ca in aceasta perioada mai ales necesar sa te concentrezi pe calitatea alimentelor si pe cantitatea consumata.

“In timpul sarcinii, femeile insarcinate au nevoie de un aport energetic pentru a sustine modificarile de ordin metabolic ce intervin in aceasta perioada. Este cunoscut faptul ca rata metabolismului creste cu minimum 15%. In primul trimestru necesarul caloric al femeii insarcinate este acelasi ca cel dinaintea sarcinii. Incepand cu al doilea trimestru, necesarul creste cu aprox 350 kcal/zi, iar in ultimul cu inca 112 kcal/zi. In ceea ce priveste dieta femeii insarcinate, aceasta trebuie sa cuprinda toate principiile alimentare: proteine (carne slaba, peste, lactate), fibre (fructe, legume, orez brun), pseudocereale (hrisca, quinoa, amaranth), acid folic (legumele cu frunze verzi, cereale integrale, galbenus de ou, fasole verde, mazare, naut, linte), acizi grasi (consumul de 2-3 ori pe saptamana de peste cu continut scazut de mercur, de exemplu sardine, oua, seminte de in macinate sau bine hidratate, nuci, ficat de cod si suplimente cu ulei din ficat de cod).

Este recomandabil ca, pe langa sursele naturale de vitamine si minerale, gravida sa ia la recomandarea medicului si suplimente cu: fier, acid folic, zinc, magneziu, vitaminele C, grupa B-urilor (B6, B12), vitamina D, vitamina K” a explicat Valentin Vasile personal trainer si specialist nutritie sportiva la Realitatea TV. 

Multe femei gravide se intreaba ce tip de sport ar trebui sa faca si pana in ce luna de sarcina. “Majoritatea femeilor insarcinate “compenseaza” luarea in greutate cu lipsa efortului fizic. In realitate aceasta abordare, pe fondul cresterii aportului caloric, este cea care duce la acumularea multor kilograme, greu de dat jos ulterior. Printre benficiile sportului in timpul sarcinii se numara: imbunatatirea starii de spirit, atenuarea durerilor de cap si de spate, imbunatatirea circulatiei sangelui, cresterea calitatii somnului, tonifierea muschilor picioarelor, fesierilor, spatelui. Se recomanda ca gravida sa faca sport de 2-3 ori pe saptamana cate 30-45 min.

Ca si activitati recomandate: mersul pe jos mai rapid, inotul, aquagym, plimbarile in natura sau in compania familiei sau prietenilor, exercitii usoare de aerobic (evitand statul pe spate). Pe toata perioada sarcinii, dar mai ales in ultima parte a acesteia, gravida trebuie sa solicite aprobarea medicului cu privire la exercitiile fizice recomandate” a mai spus specialistul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce meniu ar trebui sa aiba gravidele